KRÁLŮV DVŮR – BENEŠOV 4:5

Diváci, kteří si dali na čas, a dorazili později, byli zřejmě překvapeni, že na světelné tabuli už svítí stav 0:1. To Lvi vytvořili zmatek před brankou domácích, Toni Babický přihrával backhandem před branku a domácí obránce puk nešťastně srazil brankáři Pavlů mezi betony – 0:1.

Gól však paradoxně benešovské utlumil, než aby je navnadil na další gólové hody. Babického nahození bylo na dlouhou dobu poslední střelou, kterou hosté vyprodukovali. Naopak se začali probouzet hráči Králova Dvora. Benešovský brankář Štěpánek, který dostal tentokráte důvěru namísto Uhlíka, se musel začít pořádně ohánět, aby udržel jednogólový náskok. V těchto chvílích si mohli benešovští pomoci přesilovými hry, které jim domácí a někdy až úzkoprsý rozhodčí Jecelín nabízeli. Nutno dodat, že Lvům letos přesilové hry dělají nemalé problémy. Tato potíž se ukázala také v tomto zápase a domácí neměli velký problém oslabení ubránit.

To domácí měli přesilové hry sehrány o poznání lépe. A v čase 8:19 vyrovnával po zámku v obranné třetině Lvů domácí Martin Tolkner – 1:1. O pět minut později již královédvorští vedli. To nejprve vystřelil Kardoš, volný odražený puk si vzal Pánek, přihrál na modrou čáru obránci Jiřímu Novotnému a ten propálil bezmocného Štěpánka – 2:1.

Bezkrevní Lvi děkovali svému brankáři za konečný stav první třetiny 2:1.

Kdo si myslel, že se benešovští vrhnou na svého soka po přestávce s vírou sebrat si své vedení zpět, mýlil se. Naopak v 22. minutě se prosadil svou druhou brankou v zápase Tolkner a s hosty to vypadalo velmi špatně – 3:1.

Postupně se však Lvi přece jen dostávali domácím na kobylku. V 25. minutě Šobíšek přistrčil puk Martinu Štětinovi, ten projel středním pásmem jako nůž máslem, a backhandem překonal domácího Pavlů – 3:2. Hosté začínali přebírat otěže utkání a o pět minut již bylo vyrovnáno. To opět agilní Štětina přejel modrou útočnou čáru, přenechal puk Holešovi, ten přihrál mezi kruhy Petrovi Janákovi a ten se trefil pod lapačku domácího brankáře – 3:3.

Chtělo by se napsat, lehce nabyl, lehce pozbyl. Hned o čtyřicet sekund později jeden z hostujících obránců ztratil puk v obranné třetině, Křesťan nahrál Patriku Pánkovi a ten do prázdné brány vrátil domácím vedení – 4:3. Lvi však nezůstali dlouho opařeni a začínali Králův Dvůr přehrávat. Hodně jim k tomu pomohli nedisciplinovaní domácí, kteří hráli po většinu zápasu za hranicí pravidel. V čase 34:15 Janák zatáhl puk po levém křídle, vystřelil na brankáře, který jeho střelu jen vyrazil k Michalu Holešovi, pro kterého již nebylo těžké trefit otevřenou klec – 4:4.

Do konce druhé třetiny se již ani jedno mužstvo neprosadilo a tak se do třetí třetiny šlo za nerozhodnutého stavu.

Třetí třetina začala opatrně, bylo viditelné, že ani jedno mužstvo nechce inkasovat rozdílovou branku. Hosté z Benešova přežili dvě přesilové hry po sobě. To nejdřív dostal Janák trest na 2+10 za úder na hlavu a do oblasti krku. Jen co Lvi toto oslabení přestáli, šel za katr Babický. Výborný Štěpánek s pomocí bránících spoluhráčů vše ustáli a mohli pomýšlet na závěrečný tlak.

Ten se vystupňoval, když sudí Jecelín vyloučil Tučka za sekání. Benešov se nastěhoval do útočné třetiny, a jakmile skončila přesilová hra, Starec a Tomáš Hynek vytvořili závar před domácí brankou, kdy druhý jmenovaný nadvakrát překonal Pavlů.

Vše směřovalo k poklidnému závěru, když však v čase 58:38 dostal domácí Kardoš trest za napadení, benešovským se tak moc zase neulevilo. Pozorní fanoušci si vzpomněli na dvě předchozí utkání, ve kterých Lvi vždy ztratili před koncem vedení ve vlastní přesilové hře. A nebyli by to Lvi, aby se opět nestrachovali o výsledek. Králův Dvůr odvolal brankáře a nastěhoval se do třetiny Lvů. Z čista jasna se deset vteřin před koncem objevil osamocen před Štěpánkem útočník domácích, avšak Honza Štěpánek důležitým zákrokem nasměroval všechny tři body do Benešova.

Ohlasy trenérů po utkání:

Radek Křesťan, hrající trenér Králova Dvora: „Je neskutečné, že máme 26 trestných minut. Určitě z toho vyvodíme důsledky a budeme zbytečné prohřešky pokutovat."

František Sládek, trenér Benešova: „Byl to bláznivý zápas. Chlapci zřejmě usilují o mé zdraví. Po rychlém vedení nás soupeř potrestal za naši lehkovážnou hru. Hráčům chybělo nasazení, bruslení, disciplína a agresivita. První třetina klidně mohla skončit 6:1 pro domácí, nebýt vynikajícího výkonu Honzy Štěpánka. Ve druhé třetině se obraz hry začal měnit a my jsme postupně využívali chyb, ne úplně jistého brankáře domácích. Začala se projevovat naše fyzická připravenost, zvýšilo se odhodlání a bojovnost. Soupeř přestal stíhat naše tempo hry a uchyloval se k nedovoleným zákrokům, za které byl i potrestán. Miska vah se k nám překlopila v třetí třetině, kde jsme rozhodli o našem vítězství. Rád bych vyzvedl výkony Honzy Štěpánka, Víta Kucharčíka a Martina Štětiny. Pevně věřím, že zranění kapitána Lukáše Holánka a Martina Kotýnka nebudou vážná a nerozšíří naši početnou marodku."

Branky: 9. Tolkner (J. Vejvoda, Křesťan), 14. Novotný (Pánek, Kardoš), 22. Tolkner (Křesťan), 30. Pánek (Křesťan) – 3. Babický (Janák), 25. Štětina (Šobíšek), 30. Janák (Holeš, Štětina), 35. Holeš (Janák), 55. Hynek (Starec). Rozhodčí: Jecelín. Vyloučení: 13:7 + Janák a Bursík 10 minut OT (oba B). Využití: 1:2. Oslabení: 1:0. Třetiny: 2:1, 2:3, 0:1.

Benešov: Štěpánek – Stejskal, Šmicer, Kotýnek, Císař, Varačka, Rod – Babický, Janák, Holeš – Hynek, Holánek, Starec – Bursík, Kucharčík, Štětina – Šobíšek.

MICHAL HOLEŠ