HC LEV Benešov - HC Slavoj Velké Popovice 6:2 (0:0, 2:1, 4:1)

V loňském ročníku na sebe narazili Benešovští s Popovicemi celkem čtyřikrát. O chlup lépe na tom byli domácí modrožlutí, ti porazili Kozly v základní části dokonce dvakrát. Popovice přijížděly ve značně okleštěné sestavě, kdy dokonce obránce Braniš hrál v útoku. Hru komplikovala mlha, nakonec se však utkání dohrálo a Lvi se nakonec radovali z vítězství.

Utkání začalo velmi opatrně, ani jedno mužstvo nechtělo pustit soupeře do vedení, a tak se na první střelu čekalo až do 5. minuty, kdy domácí brankář Štěpánek zasahoval betonem. Poté přišla první šance na zvýšení skóre pro obě mužstva. Početní výhodu o dva muže v poli nabídl hlavní rozhodčí jak Benešovu, tak později i Popovickým, ale výsledek se nezměnil, ba dokonce se ani jednomu z mužstev nepodařil vyvinout souvislejší tlak do brány.

Do druhé třetiny vstoupili svěžejší domácí a párkrát zahrozili před hostujícím Lorencem. Paradoxně se však radovali Kozlové. Culka vybruslil z rohu a nadvakrát překonal domácího brankáře - 0:1. To bylo však od hostů na dlouhou dobu vše. Iniciativu přebrali domácí, a od poloviny utkání se jim konečně podařilo dobrou hru přetavit v branky. V polovině utkání začal úřadovat jeden z hrdinů sobotního večera Polesný. Přihrávku Kočího zužitkoval přesnou střelou - 1:1. Za pět minut bylo na benešovském stadionu ještě veseleji, když Babický překonal Lorence podruhé 2:1. 

Třetí třetina začala smrští modrožlutých. Ve 45. minutě si dvojice Kočí - Polesný zopakovala spolupráci při první brance a v situaci dva na jednoho, překonali Lorence potřetí. Za tři minuty si Holánek najel mezi obránce hostů na perfektní přihrávku od Kotýnka a střelou nad lapačku hostujícího brankáře nedal Lorencovi šanci - 4:1. Branka však domácí dokonale uspala. Popovice toho využily a z několika po sobě jdoucích šancích nakonec Štěpánka překonaly. Utajenou střelou od modré propálil Braniš vše, co mu stálo v cestě - 4:2. V tuto chvíli se musel domácí brankář pořádně ohánět, aby držel dvougólový náskok. Pomohla mu v tom i tyč, kterou nastřelil jeden z popovických útočníků, následný závar obětavě vyřešila domácí obrana. Uklidnění pro Lvi přišlo až se závěrečnou power play hostů. Babický vyhodil puk do středního pásma, Polesný ho dojel jako první a nebyl pro něho problém završit do prázdné brány hattrick. Hosté rezignovali na dohrání zápasu a toho ještě v posledních vteřinách využil Starec, kterému naservíroval puk před odkrytou branku Sládek - 6:2.

Branky a nahrávky: 30. Polesný (Kočí), 36. Babický, 45. Polesný (Kočí), 49. Holánek (Kotýnek), 60. Polesný (Babický), 60. Starec (Sládek) - 22. Culka, 53. Braniš (Bílek). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:1. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 6:2. Diváci: 200.

HC LEV Benešov: Štěpánek - Burian, Korvas, Rod, Císař, Kotýnek, Šobíšek, Stejskal, Šmicr - Sládek, Holánek, Starec - Polesný, Kočí, Holeš - Babický, Fedoročko, Hynek - Mrva.

HC Slavoj Velké Popovice: Lorenc (M. Löbl) - Černý, Krejčí, P. Löbl, Braniš, Dvořák, Mocek, Nejedlý - Honc, Culka, Rejna - Bílek, Žoha, Chochola - Moravec, Lucker.

Benešovští Lvi jsou po dvou kolech stoprocentní a vedou tabulku. Další utkání sehrají na půdě Slaného, které také dvakrát vyhrálo.

HC Rytíři Vlašim - HC Žabonosy 5:4 (1:0, 3:3, 1:1)

Soupeřem vlašimských Rytířů byly Žabonosy, které v loňské sezoně ovládly KSM a po čtyřech letech se vrátily zpět do Krajské ligy. Zatímco hosté dokázali v prvním kole potrápit Mělník a připsali si bod, Vlašim si ze Slaného přivezla porážku. Na lavičce Rytířů došlo od nové sezony ke změně hlavního kouče, Martina Slabého vystřídal Richard Zelingr.

Po uctění památky zesnulého rozhodčího Pavla Lainky se na vlašimském ledě rozjela bitva o tři body. Oba protivníci navzájem otestovali své brankáře několika střelami, ale jako první se prosadil v 7. minutě domácí Cerk. Hrál se poměrně vyrovnaný hokej. Hosté zahrozili při přesilové hře, ale šanci na vyrovnání jim sebrala Holánkova lapačka. V 15. minutě se přes žabonoské hráče přehnal Burda, byl faulován a vysloužil si tím trestné střílení. I po něm však zůstal ukazatel skóre nezměněn a za tohoto stavu se šlo do kabin.

Dohnat jednogólové manko se hostům podařilo ve 24. minutě. Hned po vhazování bombou od modré propálil vše, co mu stálo v cestě Paroubek. To však Vlašim nezaskočilo a za pouhých 15 vteřin vrátil Rytířům vedení střelou z mezikruží opět Cerk. Aby toho nebylo málo, překvapil po minutě Hermanna v bráně Jaeger po nečekaném odrazu puku. Stav 3:1 Vlašimské možná trochu ukolébal a přišel trest od hostí. Využili početní výhodu a ve 28. minutě Honz zkorigoval na 3:2. Vlašim se poté dostala do útlumu a promrhala nabídnutou přesilovku. Opět na rozdíl dvou gólů se dostali domácí zásluhou Slaniny, jemuž kotouč před bránu naservíroval Kucharčík a Slanina měl dost času na zakončení. Žabonosy ovšem zbraně nesložily a Barták jim vrátil naději tři minuty před koncem druhé třetiny – 4:3.

Po necelých dvou minutách hry třetí části vyfasoval domácí Martin Kakos 2+10. Přesilovku sice domácí bez úhony přečkali, ale další přísné vyloučení už trestal Beňovský. Skóre bylo srovnáno a začalo se od začátku. Ve 48. minutě ale využili Rytíři špatné střídání hostů a do pásma pronikl Kucharčík, který po přihrávce V. Smutného vrátil Vlašimi vedení 5:4. Závěrečné minuty přinesly pro diváky dramatickou bitvu o body, Rytíři ale dokázali hubený náskok ubránit a nic na tom změnila ani závěrečná power play Žabonos.

Branky a nahrávky: 7. Cerk, 24. Cerk (Výborný), 25. Jaeger (Kucharčík, Kakos Michal), 34. Slanina (Kucharčík, Matějka), 48. Kucharčík (Smutný Vít) – 24. Paroubek (Svoboda) 28. Honz (Hurt, Novák), 38. Barták (Bašus), 45. Beňovský (Mejzr, Hutla). Rozhodčí: Hruška – Z. Kálal, Čajan. Vyloučení: 6:6, navíc Kakos Martin (VLA) 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 167. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:4, 5:4.

HC Rytíři Vlašim: Holánek (Fousek) – Michal Kakos, Vondráček, Výborný, J. Pessr, J. Smutný – Matějka, Kucharčík, Slanina – Martin Kakos, Dušek, Jaeger – Cerk, Burda, Kadlec – V. Smutný. Trenéři: Zelingr, Dýcka ml.

HC Žabonosy: Hermann – Hušek, Novák, Pomichálek, Procházka, Hurt, Paroubek, Bašus, Barták, Hutla, Beňovský, Honz, Kubát, Svoboda, Krumpholc, Kunášek, Jelínek, Marvánek, Mejzr, Spitzer. Trenér: Smítka.

V neděli od 17:30 hraje Vlašim na ledě HC Rakovník. 

MICHAL HOLEŠ, TOMÁŠ VONDRÁČEK