VLAŠIM – JESENICE 5:0

První třetina udala ráz zápasu a konečné výhry Vlašimi. Rytíři od začátku valili útoky na jesenickou svatyni, kterou zpočátku velmi dobře chránil Příhoda, jenž si poradil tváří v tvář s Kočím, Martinem Kakosem i Matějkou. Klíč našel na začátku 8. minuty Matějka, který po přihrávce Burdy z rohu kluziště, poslal puk k tyči – 1:0. Vzápětí střelu agilního Kočího vyrazil Příhoda, jenž si poradil i s krásným průnikem Jaegera. Hosté až ve 12. minutě poprvé pořádně zahrozili, když za vlašimskou obranou zůstali Hrdina se Zemánkem, ale ani akci dva před Holánkem nezakončili. A tak přišla chvíle rytířů. Kočí do třetice sešteloval mířidla a po přihrávce Kucharčíka ze strany oblafnul Příhodu – 2:0. Následně Matějka při třetím Paterově vyloučení trefil tyč, aby Herwig v 17. minutě dorazil do sítě střelu Burdy vyraženou brankářem – 3:0.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté, k čemuž jim pomohla i dvě domácí vyloučení. Holánek ale odolal několika střelám a závarům. Vlašimští se vzpamatovali až ve 29. minutě, ale stálo to za to. Kočí prásknul do nohou, prosmýkl se okolo mantinelu a před Příhodou nezaváhal – 4:0. Následně začala živelná hra se šancemi na obou stranách (jesenický Hrdina trefil tyč, následně ho vychytal Holánek, jenž si poradil i s dorážkou Mahela, domácí Matějka po sóle přestřelil branku), což se líbilo divákům nikoli trenérovi Vlašimi Martinu Slabému: „Přestaňte chtít dávat góly a braňte," zlobil se na hráče. Ti poslechli a hra se zklidnila. Ve 37. minutě přišla nejhezčí akce zápasu, když si Herwig s Kočím dvakrát vyměnili puk, rozebrali tím hostující obranu a Kočí do prázdné branky upravil na 5:0. Stav zůstal do konce třetiny, i když mohl sedm vteřin před koncem snížit Mahel, ale Holánek mu to nedovolil. Flustrovaný útočník praštil holí o led.

V úvodu třetí část dokumentoval R. Formánek, že jim ve Vlašimi pšenka nepokvete ani do půlnoci, když trefil tyč. Na druhé straně Matějkovo sólo vyrazil Příhoda nad branku. Poté vzal osud do svých rukou rozhodčí Soukup a vylučoval jednoho hráče za druhým, tak, že se od poloviny 49 minuty nehrálo v plném počtu hráčů. Přesilovky nikdo nevyužil, když v největších šancích R. Formánka vychytal na zádech Holánek a vlašimský Herwig neproměnil trestné střílení.

Je to nádhera. V první třetině jsme hráli to, co jsme chtěli – ze zajištěné obrany bez napadání soupeře a pokusit se o rychlý přechod. Byli jsme jasně lepší a dali tři góly. Ve druhé třetině jsme hru kontrolovali, a když už se hosté dostali do ošemetných situací, tak nás podržel brankář. Navíc jsme přidali další dva góly. Třetí třetina se již jen dohrála a udrželi jsme nulu. Musíme pogratulovat Michalu Holánkovi k čistému kontu a celému mužstvu k zisku tří cenných bodů, které nám pomůžou k play off. Zakončili jsme tak parádně letošní rok," měl radost po utkání jeden z trenérů Vlašimi Karel Dýcka.

Marek Kočí, autor hattricku: Byl to můj první letošní hattrick. („Nechodí na tréninky a dá tři góly," prohodil se smíchem okolo jdoucí brankář Michal Holánek). Góly vypadaly poměrně snadno a nejjednodušší byl asi ten třetí, a to jen díky Adamovi Herwigovi, který mi to dal před prázdnou branku. Kdybych to nedal, byl bych asi za pěknýho blbečka (směje se). Zápas rozhodla první třetina, kdy jsme dali tři góly. Čekali jsme od soupeře víc, ale asi neměl formu. U nich byl zápas vyrovnaný, ale vypustili jsme konec. Teď jsme hráli až do konce, škoda jen zbytečných faulů v závěru. Všichni se už asi viděli nahoře v restauraci, kde zápasy u piva rozebíráme. Nakonec to dobře dopadlo a hlavně, že gólman vychytal nulu. Bez takového brankáře bychom nemohli vyhrávat tyhle zápasy. Výhra je pro nás velmi důležitá. Teď potřebujeme přes svátky potrénovat a body snad přijdou. Hattrick mě bude stát stejně jako brankáře nula – flašku zelený. Už se těším na vánoční volno – budu s rodinou a jíst chlebíčky a cukroví."

Branky a nahrávky: 8. Matějka (Herwig, Burda), 14. Kočí (Kucharčík, Veselka), 17. Herwig (Burda), 29. Kočí (Smutný), 37. Kočí (Herwig). Rozhodčí: Soukup – Gabriel, Zmeškal. Vyloučení: 8:6 + Novák (J) 10 minut. Bez využití. Diváci: 250. Třetiny: 3:0, 2:0, 0:0.

HC Rytíři Vlašim: Holánek – Výborný, Vondráček, Horálek, Holada, Toula, Smutný – Matějka, Kucharčík, Veselka – Kočí, Martin Kakos, Jaeger – Herwig, Burda. Trenéři: Slabý, Dýcka.