Ta už je sice tradiční, nicméně tentokrát čtvrteční vyhlašování výsledků spojené s oceňováním nejlepších jednotlivců i kolektivů znamenalo přímo historický mezník: poprvé se tak stalo ve Španělském sále Pražského hradu. „V prostorách, ve kterých se konají nejvýznamnější státní a společenské akce – což podtrhlo slavnostní ráz jubilejního desátého ročníku,“ zdůraznila Tereza Fliegerová z centrály středočeských hasičů.

Připomněla, že od ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslava Ryby převzali Středočeši ocenění za druhá místa v kategoriích nazvaných Zásah roku a Velitel roku. Celkem se ceny předávaly v šesti kategoriích – a 17členná porota posuzovala dohromady 56 nominací.

Na vlečce přístavu Mělník se v sobotu v 5.40 hodin srazily dvě posunované soupravy v důsledku čehož vykolejilo pět drážních vozidel a lokomotiva.
V přístavu se stala nehoda: nabouraly vlaky

V pozorně sledované kategorii Zásah roku, jež se podle slov mluvčí hasičského generálního ředitelství Nicole Zaoralové tentokrát nesla ve znamení řady velkých a náročných požárů z loňského roku, získali Středočeši ocenění za únorovou likvidaci požáru skladovací haly v Mochově na Praze-východ. „Předběhla“ je pouze Praha, a to s tragickým požárem čtyřhvězdičkového hotelu Eurostars David, který si vyžádal pět lidských životů – nicméně hasičům se podařilo zabránit mnohem drastičtějším následkům.

Požár jedné z hal v areálu bývalých mochovských mrazíren byl pro středočeské hasiče největším ohněm roku. Hořela tepelná izolace, v níž se plameny rychle šířily. Postupně se zapojilo bezmála pět stovek hasičů z blízkého i poměrně vzdáleného okolí, na místě se také vystřídalo 60 cisteren a šest vozidel s výškovou technikou. S hašením pomáhala i Letecká služba Policie ČR. Zasahovali rovněž chemici z hasičské laboratoře v Kamenici. Nechyběl ani hasicí robot z Mladé Boleslavi a povolána byla také těžká technika celorepublikového záchranného útvaru hasičů.

Zdroj: Youtube

K záchrannému útvaru patří i David Kareš, který získal prvenství v kategorii Velitel roku. Ten je známý jako velitel zásahu v muničních skladech ve Vrběticích, organizoval vyproštění uvízlé lodi Albis v Drážďanech nebo vytahování zřícené Trojské lávky z Vltavy v Praze – a také stál v čele expertního týmu, který v Thajsku posuzoval, zda by česká čerpadla mohla přispět k záchraně skupiny chlapců uvězněných v zatopené jeskyni. Hned za ním skončil jeden z náměstků ředitele středočeských hasičů Miloš Hladík.

Do řad hasičů Hladík, jenž dosáhl plukovnické hodnosti, vstoupil v roce 1988. Do roku 2010 byl ředitelem podnikových hasičů ve firmě Aero Vodochody – a slyšet o něm bylo i na celorepublikové úrovni: angažoval se při založení asociace velitelů podnikových hasičských sborů. Před třiceti lety nechyběl u příchodu soutěže hasičských siláků a vytrvalců TFA do tehdejšího Československa; první klání, jehož označení se z angličtiny překládá jako „nejtvrdší hasič přežije“ se konalo právě ve Vodochodech. Od roku 2010, kdy se stal náměstkem ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pro integrovaný záchranný systém a operační řízení, se mu podle hodnocení porotců daří přispívat k rozvoji, zdokonalování a zkvalitňování výkonu služby středočeských jednotek požární ochrany. Podílí se i na spolupráci s krajem, radnicemi i významnými firmami – a daří se mu nad rámec rozpočtových prostředků obstarávat peníze na obnovu techniky či opravy stanic.

Zprostředkovaně se ke středočeským hasičům dostává i ocenění za prvenství. Pomyslné zlato totiž v kategorii Projekt roku 2018 získala Hasičská fontána Praha 2018, uspořádaná 2. června v rámci oslav 100 let novodobé české státnosti. Za pomoci motorových čerpadel, hadic a proudnic vytvořilo 1055 hasičů z 207 družstev z celé republiky největší ručně ovládanou fontánu, jejíž vodní proudy nasvěcovalo 102 světel. U rekordního počinu, k němuž bylo potřeba 232 proudnic a 455 hadic v celkové délce sedmi kilometrů, nechyběli ani Středočeši.

Zdroj: Youtube
Ilustrační foto
Je jaro, blíží se motorkářské výjezdy. Strojům před jízdou žehnají duchovní