Výcviku se zúčastnilo celkem třicet hasičů s lezeckou specializací, informoval Pavel Maňas z příbramského územního odboru středočeských profesionálních hasičů. „Kromě členů lezeckých skupin Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje z územních odborů Příbram a Benešov přijeli na speciální výcvik také lezci ze sousedního územního odboru Tábor,“ konstatoval.

Na Monínci nešlo o první cvičení podobného charakteru, a tak hasiči nemusejí před akcí dlouho dumat: vědí, že k rychlému provedení záchranných prací je nutné současně nasadit minimálně tři lezecké skupiny – a v případě příznivých povětrnostních podmínek také povolat vrtulníky Policie ČR i armády. „K transportu lezců po sjezdovce jsou rovněž využíváni zaměstnanci areálu, kteří disponují sněžnými skútry a rolbami,“ připomněl Maňas, že do akce se zapojují i civilisté.

Taktické cvičení složek IZS v areálu bývalého plicního sanatoria v Kostelci nad Černými lesy.
Záchrana policistů ze sutin? Perfektně odvedená práce!

Tentokrát na využití helikoptér nedošlo; výcvik byl zaměřen na techniky spojené se záchranou ze země. I to je třeba mít dokonale zvládnuté – takzvané neletové počasí, kdy vrtulníky nemohou odstartovat, není v zimě překvapením: třeba s mlhou, hustým sněžením nebo nárazy silného větru je prostě třeba počítat.

Lezci se tak museli spoléhat na vlastní síly. V takovém případě hasič vystoupá na sloup lanové dráhy, odkud se pomocí speciální kladky přemístí nad sedačku s cestujícími. Ty pak pomocí evakuačního postroje postupně spouští na zem, kde už tyto lidi přebírají do péče další hasiči; jak z řad profesionálů, tak může jíti o členy dobrovolných jednotek. V případě potřeby zasahují i zdravotničtí záchranáři.

Tohle všechno už hasiči na Monínci trénovali. Opakování ale neškodí, protože jen vytrvalé cvičení dělá mistra. „Jelikož se jedná o velmi specifický druh zásahu, každý rok hasiči prověřují nejen technické provedení záchrany, ale také součinnost jednotlivých lezeckých skupin,“ podotkl Maňas.

Na zbirožském zámku byly předány medaile Hasičského záchranného sboru ČR.
Hrdina zachraňující život se nezalekl hafana ani plamenů