To je otázka, na kterou jednoznačnou odpověď neznají ani odborníci na slovo vzatí.

„Při zabezpečování památek je na ně potřeba brát zvláštní zřetel," tvrdí Jiří Dolejš, bývalý bezpečnostní ředitel Národního památkového ústavu středních Čech a nyní nezávislý bezpečnostní poradce. „Při ochraně památek je totiž třeba věnovat zvláštní péči choulostivému památkovému hledisku. Je třeba ctít nejen Zákon o památkové péči, ale i nutnou vlastní fyzickou bezpečnost památky," vysvětlil.

Podle experta by každý obdobný objekt měl disponovat kvalitním elektrickým požárním zabezpečením (EPS), vhodně zvolenými hasicími přístroji, evakuačními plány a v neposlední řadě pokud možno napojením EPS na pult centrální ochrany hasičského záchranného sboru.

Pokud je v objektu stálá ostraha, je možné umístit alarm EPS na velín ostrahy.

Právě tak to mají zařízené na zámku ve Vrchotových Janovicích.

„V každé místnosti máme požární čidlo napojené na službu, která slouží čtyřiadvacet hodin denně," uvedla kastelánka Ludmila Fiedlerová.

Konopiště, jeden z nejnavštěvovanějších zámků, chrání také moderní elektronické systémy.

„EPS tu máme a v případě nebezpečí se to hned dozví benešovští profesionální hasiči," uvedla kastelánka Konopiště Marie Krejčová, ale raději ještě zaťukala na dřevo, aby se nic podobného, jako na Slovensku, Konopišti nestalo.

Kromě toho má Konopiště instalovaný i suchovod, tedy požární potrubí bez vody, které by v případě požáru pomohlo s dopravou hasícího média.

„Systém ověřujeme každý měsíc. Složitější kontroly se konají dvakrát do roka a jeho celková revize jedenkrát za rok. Kromě toho u nás probíhají také hasičská cvičení," připomněla Marie Krejčová.

Cvičení hasičů zažívá v pravidelných intervalech i hrad Český Šternberk. Ten sice EPS nemá, proti požáru je však chráněn také dostatečně.

„Máme u nás suchovod, provádíme revize hasicích přístrojů, elektroinstalace a školíme se i v požární ochraně. V celém objektu je zákaz manipulace s otevřeným ohněm a v případě, že se u nás něco opravuje, důkladně po řemeslnících kontrolujeme, zda od jejich práce nehrozí požár," připomněla kastelánka Zuzana Míková.

Možná větší největší nebezpečí hrozí Českému Šternberku shůry.

„Hrad je na kopci, má šindelovou střechu, a proto ho ohrožují blesky. Máme ale hromosvody a ty hrad zatím vždy ochránily," dodala Míková.

EPS nemá zatím ani Jemniště. Jiří Sternberg, majitel zámku, je ale přesvědčen, že požár jeho nemovitosti nehrozí. „Myslím si to proto, že na zámku bydlíme a vlastně tu pořád někdo je," uvedl pro Benešovský deník.

Jiří Dolejš, a průzkum po památkách na Benešovsku mu v podstatě dává za pravdu, se domnívá, že instalace dostatečně dimenzované EPS je často majiteli objektů opomíjena.

„Jedná se poměrně o finančně náročné technické zařízení, které je však možné do určité míry přizpůsobit konkrétnímu objektu. Všechna mají svá pro i proti. Díky své rozmanitosti, přesvědčivému účinku, je však lze přichystat na míru téměř každému památkovému objektu," dodal Jiří Dolejš, ale připomněl, že zásadním faktorem je neustálá péče odborníků v požární prevenci, včetně sérií kontrol, revizí či školení zaměstnanců.