Takže v krajském přeboru se zdraží výkon hlavního o 200 Kč (ze 700 na 900), stejně jako v I. A třídě (z 500 na 700), asistenti si přilepší v obou soutěžích o 150 korun. V I. B třídě hlavní jde o stovku nahoru (z pětistovky na 600), pomezní o 50 korun.

Příklad: v krajském přeboru vyplatil klub za tři sudí nyní 1600 korun, od nové sezony je čeká suma 2100 Kč. A když rozhodčí přijedou z druhého konce středočeského kraje a k tomu přibude povinný delegát, je to každý domácí zápas slušný balík.

V okresním přeboru přijde oddíly pískání hlavního na 500 Kč (bylo 300), pomezní prodraží o stovku (300 místo 200). Okresní soutěž bude mít nový limit pro hlavního rozhodčího zvýšen na 400 (bylo 250) a u pomezních na 250 (ze 150). Vše je pochopitelně bez náhrady na cestovné.

Náhrada pro delegáty, která mnoha klubům vadí nejvíc, se nemění. V krajském přeboru činí 400 korun, v krajské I. A a I. B třídě o stovku méně.

Předseda Krajského fotbalového svaz Miroslav Liba byl při hlasování o tomto návrhu na zasedání regionální komise pro. Stejně jako všichni ostatní krajští šéfové. Důvod je prostý, rozhodčích je podle něj velmi málo. A hlavně proto zvýšení odměn hájí.

„Chápu, že se to ne úplně všem klubům bude líbit. Nicméně vyjde je to o sedm a půl tisíce korun víc než dosud, a to za celý ročník. V B třídě ještě méně. Já to spíš vnímám v širším kontextu. Hlavně by to mohlo pomoci získat nové rozhodčí, jichž je zoufale málo," říká Miroslav Liba.

První muž středočeského fotbalu svůj názor vysvětluje čísly. Podle něj píská v celé České republice 4200 rozhodčích, ale potřeba by jich bylo více než dvojnásobek.

Středočeský svaz má pod sebou 142 arbitrů, dalších 360 jich píská okresní soutěže. Vezmeme-li v potaz, že jen v krajských mužských soutěžích se odehraje za rok 11600 zápasů, je to skutečně malý počet.

I ve srovnání s asociacemi v jiných státech.

„Vadí mi, že každý pořád kritizuje rozhodčí, ví, jak pískat správně, ale pravda je taková, že se nám do téhle práce nikdo nehrne. A když nalákáme některé mladé, často rychle odcházejí. V tomhle by zvýšení odměn mohlo pomoci, byť je mi jasné, že nebude žádným všelékem," poměrně přesně vystihl Liba aktuální situaci.

Středočeské deníky se v pátek 22. listopadu budou tématu zvýšení odměn rozhodčím věnovat obšírně ve svém tištěném vydání. Očima redaktorů, očima rozhodčích, očima trenérů i očima funkcionářů a hráčů. Nezapomeňte si včas opatřit páteční tištěný Deník!