Po podzimní čísti Fotbalové národní ligy jste skončili na pěkném osmém místě. To vás jistě jako asistenta trenéra Vlastimila Petržely a zároveň manažera týmu muselo potěšit?

Musím souhlasit. Vybudovali jsme si respekt u soupeřů. Hrajeme jiným stylem než v minulosti a jsme pro všechny týmy v soutěži těžkým protivníkem.
Na konci podzimu jsme třikrát v řadě prohráli a nebýt tohoto výpadku, mohli jsme na tom být ještě lépe, ale je potřeba zůstat nohama na zemi.

Do zimní přípravy jste tak vstupovali na rozdíl od loňského roku v klidu. Tu si v lednu trenér pochvaloval, únor mu však kvůli zraněním a nemocím hráčů základní sestavy vzal optimistickou náladu, když neví, kdo se mu na mistrovská utkání stihne uzdravit a hlavně, jak dlouho hráči vydrží po fyzické stránce. Máte z toho také obavy?

Těžko na cvičišti lehko na bojišti. Razím teorii, že v přípravě musí tým projít fyzickou, mentální a pokud je to zdravé i herní krizí. Představte si, že bychom vše směřovali k výborným výsledkům v přípravě. To by znamenalo ustálenou sestavu, dostatek regenerace, méně zápasů, příprava na soupeře atd. Za tím vidím víc negativ než pozitiv, protože bychom měli například úzký kádr a rozhodující je přeci jarní mistrovská část FNL. Přiměřené obavy jsou na místě vždy, ale více bych to přirovnal ke stavu být ve střehu, plný sebevědomí, odhodlání a připravenosti.

Chřipková epidemie a zranění vám během února vyřadily deset hráčů. Nehlodá vás červíček pochyb, že jste tomu mohli nějak zabránit a upozorňovali jste hráče, aby se více chránili a tlačili do sebe vitamíny?

Trenér upozorňuje hráče stále na rizika spojená s tréninkovými a herními výpadky a dbá na prevenci. Každý hráč se musí chovat jako profesionál, protože jeho tělo je nástrojem výdělku. Hráči dobře vědí, že na ně nikdo nečeká a konkurence je ve fotbale velká. Myslím si, že nemáme více zranění než je obvyklé a chřipka se v přípravě objevila u většiny týmů FNL.

Máte pětadvacetičlenný kádr, takže byste měli mít opět zdvojené posty. To se ale v posledních přípravných zápasech nepotvrdilo a bylo vidět, že mladí hráči, většinou z juniorek, ještě nemají kvalitu na druhou ligu a potřebují se ohrát. Sdílíte stejný názor?

Pokud budou všichni zdravotně v pořádku, tak máme z čeho vybírat na všech postech a zároveň někteří hráči jsou univerzály. Samozřejmě, že mladí hráči potřebují čas, aby se adaptovali na úrovni druhé ligy. Ne každý může okamžitě naskočit a být posilou, přesto si myslím, že za poslední dva roky jsme přivedli vesměs perspektivní mladíky, kteří mají možnost se zlepšovat. Podívejte se, kolik hráčů v poslední době prošlo Vlašimí a jsou v lize například Kryštůfek, Krmenčík, Hronek, Boháč, Chudý, Sus, Krob, Wojnar, Vyhnal, Švenger a nebo kvalitně hrají FLN – Toma, Holý, Čelůstka, Kucalas a další. Tím chci říci, že naši mladíci mají jasnou motivaci napodobit své předchůdce a já věřím, že jsou hladoví po úspěchu.

Musí vás také těšit, že základní kádr, kromě odchodů Hronka a Grajciara, zůstal nezměněn. Jak bylo těžké pro manažera udržet všechny hráče ve Vlašimi?

Na složení kádru se podílíme všichni včetně trenéra a ostatních členů vedení klubu. Máme kádr takový, jaký jsme si ho udělali. Já za týmem stojím a těším se na jarní boje.

Hronek odešel do Příbrami a trenér Petržela si posteskl, že mohl ještě do konce sezony zůstat ve Vlašimi a jít tam v létě, kdy by měl větší šanci prosadit se do základní sestavy…

Trenér byl s hráčem jasně dohodnut, že u nás zůstane i pro jarní část FNL. Pouze v případě nabídky, která by ho dále sportovně posunula, by se dalo uvažovat o změně dresu. O vánocích se Petr rozhodl, že Příbram je pro něj to pravé a odešel. Nyní se ukazuje, že to nebyla správná volba, protože se neprobojoval do základní sestavy. Je to škoda pro něj i pro nás, ale je to pryč a musí ho zastoupit jiní.

Během podzimu dorazil do Vlašimi slovenský reprezentant Peter Grajciar, jenž působil dříve ve Spartě i Slávii Praha, aby se po zranění rozehrál. V zimě ale už nechtěl být ve Vlašimi a hledal si angažmá. Kam nakonec odešel?

Byl jsem s Peterem dohodnut pouze na podzimu. Cílem bylo přivést zajímavé jméno, které má kvalitu. Peter se chtěl rozehrát po zranění a jít dále. Mohu konstatovat, že se to povedlo a Peter již válí polskou ligu ve Wroclawi.

Během zimní přípravy dorazili do mužstva hlavně mladí hráči, kdo z nich má šanci nahradit Hronka a Grajciara uprostřed zálohy?

Uvidíme, jak se rozhodne trenér. Na tento post máme několik variant. Nechtěl bych to před prvním jarním zápasem více specifikovat.

Fanoušci byli také zvědaví, zda se objeví pod Blaníkem nějaký hráč zvučného jména, který by vypadl z ligových kádrů, ale ten nedorazil. Nejsou na něj peníze?

Nejde jen o peníze, ale o strategii klubu. Máme mladé hráče a ti by měli dostat možnost se ukázat. Přesto jsme i toto sondovali, ale nakonec jsme se rozhodli pro tento kádr.

Během podzimu a před začátkem zimní přípravy přiznal trenér Petržela, že měl dvě ligové nabídky. Jste rád, že zůstal ve Vlašimi, i když by se asi v lize měl lépe?

Bezpochyby je to nejlepší trenér a nejvýraznější osobnost na tomto postu v novodobé historii vlašimského fotbalu, takže jsem rád, že zůstal. Přesto nedokáži posoudit nebo odhadnout jak dlouho u nás bude. Musíme být připraveni na to, že ho stále někdo oslovuje a možnost, že takový trenér odejde je vysoká.

Jako manažer musíme shánět pro chod klubu peníze na zajištění sezony, což není jednoduché. Trenér si na podzim postěžoval, že je škoda, že se velká vlašimská firma Sellier & Bellot nedá do fotbalu více peněz. Jak se daří naplnit rozpočet klubu, který si asi nemůže moc vyskakovat?

Hlavní hybnou silou klubu v tomto směru je předseda pan Jiruš a jemu klub vděčí z velké části za svou existenci. Sellier & Bellot je významným partnerem klubu a vážíme si jeho podpory. Vlasta trénoval v 90. letech také v Mladé Boleslavi a vnímal Škodovku jako gigant, který má být generálním partnerem klubu. V Boleslavi se to nakonec podařilo a klub je díky Škodě stabilizován. Vlašim v čele se Sellier & Bellot přirovnával právě k situaci v Boleslavi.

Budete i na jaře stále zvládat funkci asistenta trenéra, manažera mužstva i řídit svoji firmu?

Je to složité a také kvůli tomu nezvládám účast na 100 procent tréninků. Snažím se a cílem je, aby to tým nijak negativně neovlivňovalo. Do konce sezóny to určitě zvládnu.

V sobotu vás čeká od 14:30 v prvním jarním zápase Znojmo. Co jste jako manažer udělal pro to, aby chodilo na jaře na domácí utkání více fanoušků?

Tato otázka je evergreenem. Já budu šťastný, když udržíme na stadionu stávající fanoušky. Vlašim má pevné fanouškovské jádro, které to bere srdcem, a byl bych nerad, kdyby tito fandové přestali chodit. V každém případě musíme divákům nabízet atraktivní podívanou.

Kde si přejete, aby bylo mužstvo v tabulce na konci května, kdy končí sezona?

Tam, kde je teď. To by byl úspěch. Postavení v tabulce pro nás není jediným hodnotícím kritériem. Jsou zde další například výkonnostní posun hráčů, způsob hry (prezentace týmu) atd. Ne vždy platí heslo „Je jedno jak, hlavně když jsou body!"