V tištěném vydání Deníku najdete soutěžní kupon pro dané kolo hry. Do soutěže se mohou zapojit pouze soutěžící starší osmnácti let.

A tady jsou základní pravidla Tip ligy:

V čem je podstata hry?

Jde o to, aby soutěžící  správně natipovali co největší možný počet z deseti vybraných fotbalových utkání, které se objeví na tiketu pro dané kolo. Tipovat se může pouze: 1 – výhra domácích, 0 – remíza, nebo 2 – výhra hostů . Tikety s dvojtipy budou brány jako chybné a nebudou započítány.

Kdo se může Tip ligy zúčastnit?

Každý fanoušek fotbalu, který dovršil plnoletosti, tedy 18 let. Pokud některou z cen vyhraje soutěžící mladší, nebude mu cena předána. Hrát můžete pouze na své pravé jméno, přezdívky nebudou zaevidovány, falešná jména zjistíme a i v průběhu hry z průběžného pořadí vymažeme. Tip ligy se nesmějí zúčastnit zaměstnanci VLP, ani jejich rodinní příslušníci.

Jak se do hry zapojit?

Vždy od soboty do pátku (kromě neděle a svátků) vyjde v Deníku kupon, který vystřihnete, vyplníte na něm potřebné údaje a do pátku jej doručíte do příslušné redakce v okresním městě (Praha, Kladno, Rakovník, Beroun, Příbram, Benešov, Kutná Hora, Kolín, Nymburk, Mladá Boleslav, Mělník). Osobně můžete doručit kupon do redakce do pátku do 14. hodiny.
V některých redakcích můžete využít i sběrná místa. Ale pozor! Uzávěrka na sběrných místech bývá ve čtvrtek společně s uzavírací hodinou daného místa. Každému tipujícímu bude přiděleno startovní číslo, které nalezne ve středečním vydání Deníku, kdy budou vycházet průběžné výsledky. Toto číslo potom bude používat po celou dobu trvání soutěže. Číslo je nutné uvádět na tiket.

Jak se budou tikety hodnotit?

Za každý správně natipovaný zápas získá tipující +2 body, za špatně natipované utkání -1 bod. Za celý tiket tak můžete získat až dvacet bodů, ale také minus deset, pokud neuhodnete ani jeden zápas. Pokud se některý z vybraných zápasů neodehraje, nedohraje či odehraje již před víkendem, získávají za něj všichni tipující 0 bodů.

Co bude rozhodovat o vítězi při rovnosti bodů v jednotlivých kolech?

Jako první rozhodující faktor budeme brát takzvanou Supertrefu, v níž budete tipovat celkový součet všech branek, které padnou v deseti vybraných utkáních pro každé kolo. Pokud budou mít dva nebo více tipujících shodný počet bodů a ani jeden přesně netrefí Supertrefu, rozhodne bližší tip skutečnému počtu vstřelených branek (tzn. pokud Supertrefa bude např. 20, první čtenář tipne 19 a druhý 22, získá cenu první tipující, protože byl blíže). Pokud by se daní tipující přiblížili Supertrefě stejným rozdílem, přistoupíme na „pravidlo první chyby“. To znamená, že u tiketů těchto tipujících půjdeme chronologicky odshora dolů a tiket, který bude mít první chybu, vypadává ze šance na cenu v daném kole. Pokud se budou tikety shodovat i v chybně tipovaných zápasech, určí pořadí v kole nižší přidělené startovní číslo, protože hráč do soutěže vstoupil dříve.

Co bude rozhodovat o prvních místech při rovnosti bodů v dlouhodobé soutěži?

Během soutěže to v celkovém pořadí bude vyšší počet bodů získaných v posledním kole. Pokud se sejde více tipujících se stejným počtem bodů v konečném pořadí, bude rozhodovat součet tipů Supertrefy ve všech kolech. Pokud by žádný ze soutěžících netrefil správný počet vstřelených branek ve všech vybraných utkáních Tip ligy, určí se pořadí podle toho, kdo byl tomuto počtu nejblíže. Pokud by se daní soutěžící přiblížili skutečnému počtu gólů stejným rozdílem, pak rozhodne nižší startovní číslo, protože hráč do soutěže vstoupil dříve.

Jak dlouho soutěž potrvá?

Celá soutěž bude mít celkem třináct kol. Tipuje se od března do června, v celém průběhu jarní okresní fotbalové sezony.
Předání cen nejlepším tipujícím proběhne do čtrnácti dnů od ukončení  posledního kola Tip ligy.