S fotbalem začínal v čechtické přípravce v šesti letech. Za žáky nastupoval v krajském přeboru v dresu Vlašimi a jako mladší dorostenec se vrátil do dorostu Sokola Čechtice.

Jako dorostenec jste se stal postrachem brankářů, co za tím vězí?

Původně jsem hrál na postu obránce nebo záložníka, ale v dorostu jsem přešel na hrot útoku, což mi sedí. Snažím se o co nejrychlejší tah na branku se zakončením nebo využitím výhodnější přihrávky na spoluhráče. V 21 mistrovských zápasech okresního přeboru jsem dal šedesát branek a na další nahrál.

Útočník je ale hlavně závislý na přihrávkách spoluhráčů. Jak je to u Vás?
Stejné a bez nich byl nedocílil tolika branek. Mám vedle sebe šikovné hráče Martina Šandu a Jardu Nebřenského, s nimiž si rozumím a dobře se mi s nimi spolupracuje. Hru se snažíme přenést do volného prostoru a hlavně o sobě víme. Spolu s Martinem Šandou jsme vstřelili za sezonu 94 gólů!

Kopete i penalty?

Na penalty vůbec nechodím. Naopak za fauly na mne je kopou spoluhráči.

Nastupoval jste i za dospělé ve III. třídě. Jak se Vám tam vedlo?

Při našem vyšším náskoku v dorostu mě trenér stáhl ze hry, abych si odpočinul několik hodin před zápasem mužů. V dresu dospělých ve třetí třídě jsem vstřelil za sezonu deset branek.

Fotbalový talent hrotového hráče si vyžaduje i kvalitní přípravu?

Není to tak hrozné. Se spoluhráči se dvakrát v týdnu zahrajeme fotbálek, k tomu patří i tréninky. Vyšla nám příprava na jaro, takže jsme v herní pohodě a mužstvo si rozumí.

Co Vás na fotbale těší?

Těší mě spolupráce v mužstvu, předvídavost, rychlost, důraz, nasazení s cílem prosadit se na hrotu útoku. Potěšil mě i gól proti Bystřici střelou před velkým vápnem pod břevno.

Jaké máte fotbalové plány?

Je mi 18 let. Skončil jsem v dorostu. Teď budu hrát sezonu za dospělé v Čechticích a poté se uvidí, jak to bude v mé kariéře pokračovat dál.

Kouč Borek ušil mužstvu systém hry na míru

Fotbalová dvojice dorostenců z Čechtic nastřílela v uplynulé sezoně v 21 zápasech okresního přeboru dorostu málo vídaných 94 gólů – David Sedláček 60 a Martin Šanda 34 ze 129 celého mužstva. Jde o hrotové útočníky, kteří nejvíc gólů dávali po vzájemné spolupráci a přihrávkách v útoku. Ale nejen oni, ale celé mužstvo předvádělo líbivý fotbal, který mnohdy úrovní předčil zápasy dospělých z vyšších soutěží.

Trenérem dorostenců Sokola Čechtice je bývalý fotbalista Jaroslav Borek, který v Čechticích nastupoval za žáky, v dorostu hrál druhou ligu za Vlašim vedle Luboše Kozla a dalších ligistů. V dospělých nastupoval za Vlašim v krajském přeboru a v divizi, později se vrátil do Čechtic, kde hrál okresní soutěž a sedmnáct let zde trénuje dorost a dospělé. „Měli jsme dobrou přípravu na jaro, chlapci berou fotbal vážně, zodpovědně přistupovali k zápasům a tak jim chci touto cestou všem poděkovat," tvářil se spokojeně Jaroslav Borek.

JOSEF KAPEK