Chybějící zastoupení vašeho kraje ve vedení FAČRu bylo hlavní motivací, proč jste se o post ucházel?
Samozřejmě. Středočeský kraj je šestina asociace. Přijde mi logické, abychom měli ve výkonném výboru zastoupení.

Už víte, co vás ve výkonném výboru čeká za práci?
Nejdříve se s ní budu muset seznámit. Je to jiná úroveň. První zasedání nás teprve čeká, takže bych nechtěl spekulovat o mých konkrétních úkolech. Samozřejmě budeme řešit budoucnost, finanční zajištění a další nesporně důležité věci pro chod asociace a fotbalu jako takového.

Sotva byste se ucházel o funkci, pokud byste nebyl přesvědčený, že fotbalu máte co nabídnout. Co tedy považujete za své přednosti, silné stránky?
Fotbal znám na všech úrovních od okresu, přes kraj až po ten na nejvyšší úrovni. Dlouho pracuji jako funkcionář a pohybuji se v top i mezinárodním fotbale. Mohu nabídnout pohled ze všech stran a dovolím si tvrdit, že znám problematiku. Chci však především prosazovat zájmy amatérského regionálního fotbalu.

Může být vaše členství ve výkonném výboru nějakou výhodou pro středočeský fotbal?
Nemůžu se k tomu stavět, aby profitoval jen středočeský svaz. Byl jsem zvolen do orgánu, který je pro celý fotbal. Když mluvím o regionálním fotbalu, mám na mysli nejen ten středočeský, ale obecně. Problémy na úrovni krajů navíc jsou všude víceméně stejné.

Mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR.
Český fotbal povede Malík. Volbu provázely pískot i tvrdá Peltova slova

Vnímáte důvěru od delegátů jako odměnu za fungování v kraji?
Nikde neběhám, abych něco prodával, i když i politika je dneska hlavně marketing. Myslím, že se nám daří shánět prostředky, abychom mohli dát klubům každý rok něco navíc – výrazně podpořit mládež, vybavenost hřišť, odměnit týmy i jednotlivce… Dokázali jsme dostat do kraje první televizní přenosy z regionálních soutěží. Úžasný byl i projekt Dneska první liga. Věcí je celá řada. Fotbalisté už si na ně zvykli a berou je jako samozřejmost.

Dají se obě vaše funkce časově skloubit?
Určitě. Už nyní jsem fungoval jako předseda kraje při výkonném výboru v takzvané regionální komisi. Jsem samozřejmě značně zaneprázdněn, ale tohle ještě unesu.

Pojďme k valné hromadě. Jak ji celkově hodnotíte?
Některé věci kladně, jiné záporně.

Kdybyste měl rozvést třeba zápory…
Jsem poměrně zklamaný z moravské části, že neschválila navržené změny stanov, aby i při zachování dvoukomorového systému každá valná hromada vedla ke zvolení předsedy. Vzniká tím problém pro celý fotbal. FIFA bude chtít naplnit požadavek zrušení dvoukomorového systému. Měli jsme skvělou možnost se s tím vypořádat. Bohužel to na Moravě nechápou a personifikují buď do nějaké osoby, nebo utiskování.

Martin Malík
Nový předseda Malík: Fotbal si prošel sebereflexí

Ona personifikace se týká Romana Berbra. Jaký je váš pohled na tohoto funkcionáře s kontraverzní pověstí?
Znám ho dlouho jako bezesporu pracovitého člověka. Vyzná se, jak fotbal dělat a řídit. Jeho mediální obraz je přiživován, objevují se různé hlášky, co v minulosti dělal nebo nedělal. Já se divám na to, co dělá dnes. Pro fotbal dělá hodně a dobře.

Naopak klad valné hromady?
Zvolení předsedy.

Martin Malík je předsedou podle vašich představ?
Z obou kandidátů jsem mu jednoznačně dával přednost. Pan Fousek jen mluví, ale to je tak všechno. Souhlasím, že je dobrým funkcionářem pro komise, ale ne do čela svazu. V Martinu Malíkovi máme osobu, která není spjatá s žádným klubem, jako byl třeba předchozí předseda, ani s žádným systémem. Je to solidní a uvážlivý člověk, žádná loutka, kterou bude někdo vodit na špagátu, jak je prezentován. Má velkou šanci, aby se všemi problémy vypořádal, i když to nebude jednoduché.

Na valné hromadě vystoupil i bývalý šéf Miroslav Pelta. Co říkáte na jeho trestní stíhání?
Pevně věřím, že to pro něj dobře dopadne. Osobně ho znám hodně dlouho a mám ho rád. Je takový lidový předseda, nehraje si na žádnou honoraci. Pro fotbal je zapálený a možná ani neumíme ocenit, co pro něj vykonal. Hlavně tím, že sháněl peníze. Problém mu vznikl pro to, že se snažil něco udělat pro fotbal. Jestli korektní formou, či ne, o tom ať rozhodne soud, pokud k němu vůbec dojde. Věřím, že fotbalu ještě pomůže.

Jaromír Blažek. Ilustrační foto.
Boleslavské gólmany má vyladit Blažek