Zimní příprava je delší než letní, která pro vás jako nového trenéra Benešova byla hektičtější. Dostal jste v zimě do týmu za dva měsíce, co jste si představoval?

Každá příprava má svá specifika. Na podzim jsme inkasovali mnoho branek, a tak bylo nutné vyřešit obrannou fázi. V utkáních zimní ligy kluci nechtěli dostávat góly, a i když soupeři byli většinou z nižších soutěží, v obranné fázi bylo vidět zlepšení týmu. V útočné fázi měli kluci více volnosti a improvizace, ale nějaké impulsy, jak překonat obranu soupeře, od nás dostali.

V přípravných zápasech se vám velmi dařilo, vyhráli jste turnaj na Meteoru Praha, dále porazili Pelhřimov 1:0, remizovali s Tatranem Rakovník 1:1 a juniorkou Dukly Praha 2:2. Je to dobře nebo by alespoň jedna porážka mužstvu neuškodila?

Nikdo nechce prohrávat. Kluci chtěli v každém utkání vyhrát, a tak by to mělo být. Důležitější pro nás ale bylo, jakým způsobem si pro výhru došli. Většinou to bylo správnou cestou, po aktivní kombinační hře plné pohybu. Nutno podotknout, že takovéto hře velmi pomohla kvalitní umělá tráva.

Poslední přípravu jsme odehráli na přírodní trávě, kde naše hra byla pomalejší, přesto kluci i přes nepříznivý vývoj ukázali charakter a zápas dotáhli aspoň k remíze.

Varováním může být i to, že jste neodehráli žádný zápas s druhou nebo první ligou. Mrzí vás to, že se to nepovedlo?

Benešov už odehrál třetí ročník tohoto turnaje, kde byla hlavní výhodou kvalitní herní plocha. Turnaj je druhý největší po Tipsport cupu a má svoji váhu. Vnímáme, že malý handicap to může být, ale doufáme, že příští zimu už i naše město bude mít kvalitní herní plochu a nám se povede v Benešově uspořádat kvalitní zápasy s atraktivními soupeři.

Vyhráváte, vidíte na hráčích větší chuť a sebevědomí?

Vždy, když se vyhrává, je klima příjemnější a únava se lépe snáší. Na nás s Pavlem Šimáčkem bylo, aby kluci byli stále pracovití. Velmi nám v tom pomáhali zkušení kluci a nedopustili, aby si někdo ulevoval. Sebevědomí musí kluci ukázat i mistrovských zápasech a dokázat, že svoji kvalitu mají.

Na začátku sezony jste měli problémy se zraněními, hlavně svalovými. Hledali jste příčiny, proč se tak stalo, a dělali jste v zimě, aby se zranění minimalizovala?

V zimní přípravě jsme se snažili apelovat na hráče, aby byli ke svému zdraví zodpovědnější, rovnice „jsi zraněný – nehraješ" je neúprosná. Scházeli jsme se o půl hodiny dříve, aby kluci si mohli udělat silovou přípravu v kabině a aktivaci svalů do tréninkového procesu. Někdo toto chápal více, někdo méně, je to každého věc. Přesto jsme se znovu se svalovými zraněními setkali, a to především u hráčů, kteří mají tyto problémy opakovaně.

Jak se změnil benešovský kádr z podzimu?

Odešli Milan Bébr, Panajotis Kucalas, David Zoubek a Honza Žák. Vedení se podařilo kádr doplnit o dva ukrajinské hráče. Ilja Khodulia je zkušený obránce, který si zkusil Moldavskou a Běloruskou ligu a měl by vyztužit zadní řady. Illja Zubkov je mladý, hladový útočník, který má ambice se prosadit v profesionálním fotbale. Dále se po zranění zapojil David Cvrček, který celou přípravu odmakal, zasloužil by si místo v základní sestavě, ale bohužel ho znovu přibrzdilo zranění a nebude k dispozici na začátek sezóny. Ale i mladí hráči Melichar, Filip a Kulhavý se jevili velmi dobře a především Filip má velkou šanci se o místo poprat.

Cílem do jarní části je jistě u vás záchrana ČFL. Je to jediný cíl?

V naší situaci je záchrana hlavní cíl, který se všichni jako jeden tým pokusíme splnit. Kdyby se nám povedlo i zapracovat mladé hráče z naší základny a kluci hráli fotbal, který nám bude dělat body a ještě je bavil, budeme všichni rádi.