l na benešovský stadión, kde se před dvěma desítkami let hrála i nejvyšší soutěž, 26 týmů, zajímavé fotbalové osobnosti a také kamery České televize.
V základních skupinách vládla všem týmům pražská Sparta, která ztratila jen jediný bod za remízu s Duklou, jinak všechny své zápasy vyhrála. Do Zlaté skupiny postoupila Sparta jako vítěz skupiny A. Béčku kralovala Olomouc s bilancí deseti výher, jedné porážky a jedné remízy. Ve Zlaté skupině se představilo čtrnáct družstev a Sparta se v ní dočkala první, a jak se později ukázalo, také jediné porážky v turnaji, když jí porazil Hradec Králové 2:1. Ze Zlaté skupiny se do semifinále kvalifikovali vedle Sparty ještě mladí fotbalisté Hradce Králové, Ústí nad Labem a Sigmy Olomouc. Jen o bod unikl postup mezi elitní čtyřku Slavii.

NESKUTEČNÉ PENALTOVÉ DRAMA V SEMIFINÁLE

Semifinále mezi Hradcem Králové a Ústím skončilo výhrou Hradce 3:1. O druhém finalistovi se rozhodovalo v nesmírně dramatickém duelu mezi Spartou a Olomoucí. V řádné hrací době byl nerozhodný výsledek 1:1. Na řadě byly penalty, které nabídly neuvěřitelně napínavý průběh. Finalistu určila až 22. série! Do finále se po nevídaném penaltovém skóre 20:19 probojovala Sparta.

Zápas o zlaté medaile a vítěznou trofej už Sparta zvládla bez větších nervů, když vrátila Hradci Králové porážku ze Zlaté skupiny a vyhrála 2:0. Pro Spartu je to letošní premiérové prvenství v Ondrášovka Cupu. Hradec i v kategorii U9 potvrdil, že má výbornou mládež, a přidal už třetí druhé místo. Bronz si odváží na Hanou Olomouc, která zdolala v utkání o bronz Ústí 5:1.

Turnaj byl výjimečný i tím, že nejlepším brankářem se stala dívka, Eliška Melounová z Hlinska.

HŘEBÍKOVI I JÍLKOVI SE ONDRÁŠOVKA CUP LÍBÍ

Zápasy pečlivě sledoval i Jaroslav Hřebík, generální sportovní manažer Sparty. „Fascinuje mě to, protože si uvědomuji, co je to za úsilí a pozitivní práce pro mladé. Já mám na Spartě trochu na starosti mládež, tak vím, co všechno se musí udělat. I když trénuju dlouho dospělé, tak mě vždycky mládež zajímala. My jsme trochu zaspali vývoj, kdy jsme potlačili odbornost, a proto nám Evropa trochu utekla. Když to ale bude pokračovat jako Ondrášovka Cup, tak jsme na dobré cestě."

Do Benešova zavítal i prvoligový rozhodčí a zároveň předseda výkonného výboru KFS Jihočeského kraje Jan Jílek. Právě v jižních Čechách se konal předchozí turnaj v Táboře pro kategorii U8. A pochopitelně také sledoval jihočeské týmy z Českých Budějovic, Strakonic a Táborska. „Je to fantastický turnaj, který navazuje na předchozí ročníky Ondrášovka Cupu. Podle mě je to jeden z nejlepších turnajů, které se na této úrovni v České republice pořádají. Organizátoři mají vymyšlenou dobrou zpětnou vazbu s komplexním hodnocením každého turnaje, což přispívá ke zvyšování kvality turnajů. I když je v zápasech cítit rivalita, tak je klíčové, aby ti kluci hlavně hráli. A také, aby to brali jako příjemnou aktivitu a zábavu."

Závěrečné duely zaznamenaly kamery České televize. V relaci Branky, body, vteřiny byla odvysílána poutavá reportáž i s rozhovory s mladými fotbalisty.

JIŘÍ NIKODÝM