Začátek jste měli parádní a po čtyřech kolech vedli tabulku….

Ale již tehdy jsem viděl, s čím máme problém. Byla to hlavně ofenzíva, kde jsme neměli prostě rozdílové hráče. Start sice vyšel dobře, ale bylo to se soupeři, kteří hrají také dole v tabulce.

Poté jste za jedenáct kol uhráli pouhé čtyři body a dali stejný počet branek. Jak je možné, že nastal takový propad?

Počet branek a bodů souvisí s tím, že tady nebyl hráč, který by na sebe v utkání vzal větší zodpovědnost nebo možná přinesl i více kvality tam, kde se fotbal rozhoduje, tedy v pokutovém území. Navíc nám v určitých momentech chyběla kvalita i v předfinální fázi, dát kolmou přihrávku, kopnout precizně trestný kop, a podobně.

V předposledním kole podzimu jste s Dobrovicemi konečně vyhráli a na závěr prohráli s Jirny. Nakonec jste získali 18 bodů, stejný počet měl tým vloni, i když s jiným kádrem…

Hodně hráčů odešlo, mezi nimi Skopec, Zubkov, Ibe, Adjei a další. A někteří z nich citelně chyběli. Hlavně v útoku byl velký problém, kapitán Martin Turek byl velkou část podzimu zraněný a my hráli pouze na jeden hrot, osmnáctiletého Telnara. Co se týká zvýšení úderné síly v útočné fázi, to byl problém, byli jsme tam značně omezeni.

Králův Dvůr (v modrém) podlehl doma v MOL Cupu Táborsku 1:2. Trenér Jiří Sabou
Sabou míří za Votroky. Králův Dvůr povede syn úspěšného trenéra

Defenziva na rozdíl od loňské sezony pracuje poměrně dobře (23 inkasovaných gólů), ale ofenziva je špatná (13 gólů, druhá nejhorší). To vás jako bývalého výborného útočníka musí trápit?

Věděli jsme, že základem, abychom získávali body, bylo dobře zorganizovat defenzívu. Vždyť loni tým dostal téměř osmdesát gólů, to číslo je až příliš vysoké. Na tom jsme zapracovali, bohužel jsme prohráli šest utkání o jeden gól a ukázalo se, že hrana mezi úspěchem a neúspěchem je opravdu malá. Druhá věc je naše ofenzíva, to je na delší rozbor. A přiznávám, že jako bývalého střelce mě to hodně trápilo, že jsme byli takoví neškodní.

Už vloni měli hráči problémy se zraněními a letos se to zopakovalo. Jak z toho ven?

Nevím, na co narážíte. To, že si zlomí Turek na tréninku v souboji žebro a chybí deset kol, asi neovlivníte.

Nelitoval jste během podzimu nabídky z Benešova, když vám v létě ležela na stole z druholigových Vítkovic?

Nejsem typem trenéra, který bude sedět doma a čekat na lepší kontrakt. Řešil jsem i další nabídky, ale vzhledem k určitým okolnostem, jsem vzal tu benešovskou. Prostě to tak je a snažím se s týmem pracovat na sto procent. Samozřejmě jsem musel hodně zvolnit, přeci jen nejsme v profesionálním fotbale, je tady tím pádem více volnosti, a to hlavně pro hráče. Musíme si uvědomit, že chodí do práce a fotbal je pro většinu z nich jen zábavou.

V zimě jistě přijdou změny v kádru. Budete chtít mužstvo určitě posílit na pozici hrotového útočníka. Kde ještě?

Nejsme v situaci Sparty, kdy si můžeme koupit dvanáct či patnáct nových hráčů. Na doplnění týmu ovšem budeme pracovat. Typologicky nám to nesedělo, potřebujeme zvýšit konkurenci, jen ta posouvá ostatní. Snažím se být při trénincích náročný (hlavně na herní věci a detaily), i s tím se musí naši hráči naučit žít a chtít na sobě více pracovat. Pak se můžou zlepšovat.

V kuloárech se šušká, že by měl od nového roku vstoupit do klubu nový subjekt. Víte o tom něco?

To je spíše otázka na vedení klubu. Mě spíše zarazilo, že před sezonou skončil dlouholetý sponzor klubu firma Sládek Group. Myslím si, že je to velká škoda, protože pan Sládek byl dlouholetým příznivcem Benešova a pro klub to byla bezesporu velká rána. Co nového má v plánu naše současné vedení, přesně nevím a rád se nechám překvapit. Věřím, že to bude rozhodnutí prospěšné pro budoucnost fotbalu v Benešově.

FC Písek - SK Benátky nad Jizerou 2:1 (2:0).
Středočeši v ČFL: Stálice v popředí, jedna ovšem chybí

Jaký plán má mužstvo v následujících dnech a kdy začíná zimní příprava?

Po posledním utkání jsme měli týden volno, a teď se v lehkém rytmu udržujeme v herní kondici do 8. prosince. Pak mají hráči měsíc volno, dostanou individuální plán a zimní přípravu začneme 11. ledna.

Budete hrát opět turnaj na Meteoru Praha nebo mít jen přípravná utkání?

Turnaj vynecháváme, budeme hrát jen přátelská utkání. Čeká nás například Viktorka Žižkov či České Budějovice.

Jak si ve špatných časech čistíte hlavu. Je to hraním za starou gardu Bohemians 1905 nebo jiným způsobem, například v rodinném kruhu?

Fotbal a vůbec sport je pro mě drogou a vědí to i u nás doma. Nejlépe se cítím na hřišti, i když už jsem ve věku, každý zápas si užívám. A je to jedno, jestli je to Hanspaulská liga, či stará garda Bohemians, nebo béčko Záp. Kromě toho si rád zahraji tenis, badminton, ale i hokej.

Je konec roku a čas bilancování. Jak hodnotí rok Roman Veselý po stránce sportovní a po stránce osobního života?

Nerad bilancuji, vždyť dnešní život běží tak rychle. Jsem rád, že mám rodinu, se kterou trávím volné chvíle, že jsou všichni zdraví, můžeme se setkávat, což je pro mě důležité. Samozřejmě jsem trenér, fotbal mám v hlavě pořád a vím, co se povedlo, co ne a co je třeba zlepšovat.

Co si přejete do nového roku 2018?

Zdraví pro všechny a hodně gólů v síti soupeřů. (směje se)

Ani Luboš Balata (u míče) neodvrátil porážku Benešova 1:2 v Jirnech.
Benešov na závěr podzimu padl v Jirnech