V letní přípravě se protočilo ve Vlašimi mnoho hráčů, až se i trenérovi točila hlava kolem. „Takové turbulence jako ve Vlašimi za půl roku jsem ve své kariéře nezažil a už nechci zažít. Vždyť se u nás protočilo snad 33 hráčů, vycházejících hlavně z juniorek nebo dorostů a ti ještě na dospělý fotbal nemají. Problém Vlašimi je, že nemá kvalitní mládež, tak musíme brát z cizích týmů," povzdechl si Petržela a vysvětluje svoji filozofii: „Chci mužstvo konsolidovat, posouvat hráče výkonnostně výš a proto jsme v létě dělali hráče na víc než půl roku. Když ale budou někteří hrát dobře, tak se může stát, že nám je seberou do ligy, tak jako teď tři hráče, i když jsme se zachraňovali. S tím ale nic nenaděláme, přece jim nebudeme bránit v odchodu."
Přesto si trenér přípravu i podmínky pochvaluje. „Jsem maximálně spokojený a nestěžuju si. Měli jsme krásné soustředění v Kácově a i doma jsme měli veškerý komfort," pochvaluje si Petržela.

Příchody do Vlašimi předčily odchody

Z jarního kádru ve Vlašimi již fanoušci neuvidí tři hráče, kteří okusili hned v prvním kole první ligu – Sus v Příbrami, brankáři Boháč a Chudý v Příbrami respektive Dukle Praha. Dále odešli Tomášek, Kryštůfek, Faouzi, Jeřábek, Klobása a Tenkl.

Příchody, ale převýšili odchody a kádr je 25 členný. Přišli brankář Vilém Fendrich a obránce Jakub Štochl z Jablonce nad Nisou, kteří doplnili ze severočeského mužstva Hronka a Simerského, kteří ve Vlašimi pokračují. Čtveřice hráčů dorazila ze Sparty Praha – Alexandr Jakubov, Martin Nový, Petr Breda a Adam Kučera, trojice ze Slavie Praha – Miroslav Verner na přestup, Čepelák s Vondráčkem budou pendlovat mezi farmou v Louňovicích a prvním mužstvem. Z Dukly pokračuje Radoš a na přestup přichází Michal Hell, z Bohemians 1905 pokračuje Hauer, z Příbrami dorazil brankář Jakub Rondzik, jenž dříve ve Vlašimi působil a talentovaný středopolař Antonín Barák, z Liberce opět uvidí vlašimští diváci Jakuba Vojtu z Liberce, z Libuše Jiřího Suka, Starý i Matějka zůstali ve Vlašimi.

„Tým jsme posílili a cítím z něj velké sebevědomí. Vytvořili jsme konkurenční prostředí, máme v podstatě zdvojené všechny posty a spoustu hráčů s příslibem do budoucna. To je náš cíl – mít široký, kvalitní kádr a pracovat s perspektivními hráči, kteří chtějí hrát ve Vlašimi," vysvětluje asistent trenéra Miloslav Brožek.

I když žádná prvoligová hvězda nepřišla, tak dorazili pod Blaník talentovaní borci, jenž v přípravě zářili a stříleli branky (35 gólů v devíti zápasech včetně pohárového), jak na běžícím pásu. „Jsem rád, že kluci vyhrávali, stříleli góly, kvalitně zvládali obranu, chodili jsme v pěti, šesti do zakončení a hra je bavila. Hlavně, aby nám to vydrželo i v mistrovských zápasech, protože ty jsou o něčem jiném, než přípravné a je tam na kluky větší tlak," přeje si zkušený stratég Petržela.

Martina Haška chce trenér zase pokořit

I když do mužstva přišlo hodně hráčů, bude trenér hlavně spoléhat na osvědčené fotbalisty, kteří již ví, co druhé liga obnáší. „Ano, budu spoléhat na kluky, které jsem tady měl, hlavně domácí, můžu se o ně opřít, protože vím, že mě nezklamou a na hřišti vypustí duši," má kouč jasno o kostře týmu do mistrovských bojů.

V sobotu dopoledne vyběhnou vlašimští rytíři k prvnímu mistrovskému zápasu v sezoně na hřišti v Pardubicích, které vede bývalý trenér Sparty Praha a naposledy béčka, Martin Hašek (jinak hráč Poříčí nad Sázavou). „Už se strašně těším, protože mě přípravy strašně ubíjejí. Martin je můj odchovanec a hraju proti němu rád, alespoň je tam nějaký hec. Pardubice měly loni kvalitní kádr, ale Martin si přivedl nějaké hráče ze Sparty, a tak buduje mužstvo znovu, což není jednoduché. V přípravě jsme je porazili 4:0, ale v mistrovské soutěži to bude o něčem jiném," podotýká Petržela, jenž by měl mít k dispozici i „kotníkáře" a stabilní opory týmu, útočníka Jana Jíchu a obránce Jaroslav Starého, kteří v poháru s Doubravkou nenastoupili.

Vlastimil Petržela ještě dodal proč, pod Blaníkem prodloužil smlouvu. „Musím zaklepat, že mám na poslední dvě angažmá velké štěstí. Jak v Michalovcích, tak ve Vlašimi jsem narazil na výborné lidi i hráče, kteří to se mnou v rodinné atmosféře chtějí někam dopracovat, a když se někam dostanou, tak mám velkou radost. Mám všechno, co pro život pořebuju, o čem jsem snil, tak jsem získal. A když mám práci, která mě uspokojuje, tak jsem spokojený," vyznal se zkušený kormidelník.

SOUPISKA FC GRAFFIN VLAŠIM

Brankáři: Jakub, Rondzik (1986), Vilém Fendrich (1991), Michal Drápela (1985).

Obránci: Jiří Petrů (1985), Jan Hauer (1990), Dominik Simerský (1992), Jaroslav Starý (1988), Jakub Štochl (1987), Pavel Radoš (1991), Martin Nový (1993), Petr Breda (1993), Michal Hell (1991).

Záložníci: Miroslav Verner (1994), Lukáš Vebr (1983), Ondřej Průcha (1983), Petr Putz (1991), Ladislav Janda (1989), Petr Hronek (1993), Jiří Suk (1993).

Útočníci: Adam Kučera (1993), Jan Jícha (1985), Jakub Vojta (1991), Tomáš Matějka (1987), Alexandr Jakubov (1991), Antonín Barák (1994).

Trenér: Vlastimil Petržela, asistenti Miloslav Brožek a Vladimír Kout.