Od jednoho z největších úspěchů brněnské fotbalové historie ve čtvrtek uplynulo přesně čtyřicet let. Vítěznou branku vstřelil za Lužánkami Jan Kopenec. „Při mém gólu u mě stál Bruno Pezzey. Kdyby zvedl svou dlouhou nohu, vykopne mi zuby, ale zavčas ji stáhl,“ vzpomínal útočník Kopenec na rakouského obránce v seriálu Deníku Rovnost Když tady zářil.

Bývalý brněnský útočník Jan Kopenec.
O 18 let mladší Kopenec tykal Masopustovi. Ale na hřišti to byl pan trenér, říká

V úvodním duelu v Německu prohrála Zbrojovka 1:4. „Ve Frankfurtu jsme hráli výborně, vedli jsme 1:0 a doteď jsem přesvědčený, že nás zařízl irský sudí (Farell – pozn. red.),“ přidal se legendární záložník Karel Jarůšek.

Frankfurt táhli například německý reprezentant Jürgen Grabowski nebo jihokorejský útočník Bum-kun Cha. „Jejich brankář Pahl s obráncem Nachtweihem rok předtím utekli z východního Německa a chtěli záruky, že k nám můžou. Přijeli západoněmečtí policajti i velvyslanec a asi padesát členů jejich rodin. Po zápase se dlouho objímali a pak policie oba odvezla speciálem rovnou do západního Německa. Byla to drsná doba,“ vzpomínal brněnský brankář Josef Hron.

Trenér Josef Hron  - 1. FC Brno.
Hron má les a rukavice měnil za Becherovku

Zbrojovka Brno v Poháru UEFA 1979/1980
- 1. kolo: Zbrojovka – Esbjerg (Dánsko) 6:0 (1:0), Esbjerg – Zbrojovka 1:1 (0:0)
- 2. kolo: Zbrojovka – ÍB Keflavík (Island) 3:1 (1:1), ÍB Keflavík – Zbrojovka 1:2 (0:1)
- 3. kolo: Standard Lutych (Belgie) – Zbrojovka 1:2 (1:0), Zbrojovka – Standard Lutych 3:2 (1:1)
- čtvrtfinále: Eintracht Frankfurt (Německo) – Zbrojovka 4:1 (2:1), Zbrojovka – Eintracht Frankfurt 3:2 (1:1)

Ve třetím kole Zbrojovka zase vyřadila Standard Lutych, v jehož brance čarovala opora belgického národního týmu Michel Preud'homme. „Výborný kluk, od kterého jsem získával rukavice. Tenkrát se kvalitní nedaly sehnat ani v zahraničí, firmy je vyráběly jen některým klubům. Když jsme jeli ven, vezl jsem s sebou šampus nebo dva litry Becherovky, za které jsem od Preud'homma dostal čtyři páry rukavic. Aby mi vydržely, bral jsem je jen na zápasy,“ usmál se Hron.

V Belgii Zbrojovka vyhrála 2:1, doma od sedmnácté minuty prohrávala, přesto zvítězila 3:2. „Myslím, že jsem odehrál svůj nejlepší zápas. Do půlky jsem vyrovnal a po přestávce přihrál na dva góly. Po utkání za mnou přišel Eric Gerets a ukázal na mě, jestli si vyměníme dresy. Měli jsme bílé a nesměli je dávat. Po pěti vteřinách přemýšlení jsem ho sundal, po mně celé mužstvo a klub kupoval nové,“ zmínil Jarůšek setkání s belgickým zadákem.

Karel Jarůšek.
Jarůšek: brilantní technik, který se bojí létání