Předseda FAČR ale rozhodně vnímá, že výkony pánů s píšťalkou nejsou zrovna ideální. „Je to jedna ze zásadních věcí, kterým se věnuji kromě těch radostných souvisejících s přípravou na EURO,“ řekl včera na setkání s novináři.

„Společně s LFA hledáme řešení, jak dlouhodobá, tak okamžitá,“ doplnil Malík.

Mezi ona řešení však zatím nepatří změny ve vedení komise rozhodčích. „Není to na pořadu dne. Samozřejmě solidní fungování komise je nutností pro asociaci i celý fotbal, nicméně Josef Chovanec má v tuto chvíli naši důvěru,“ prozradil předseda.

Spousta diskutabilních rozhodnutí sudích přichází paradoxně na zápasech s přítomností videoasistentů. „Bohužel, protokol VAR a pravidla jeho používání jsou striktní a nějakým způsobem se průběžně ještě mění. V tomto směru cítím určitý dluh vůči veřejnosti i klubům. Změny nejsou dobře komunikovány, nevědí o nich a z toho pak vyplývá, že zaměstnanci některých klubů mají pocit, že VAR nebyl použit, jak měl,“ prohlásil Malík.

Václav Pilař a trenér Radoslav Látal. Ilustrační koláž
Pilař požádal o odchod ze Sigmy. Kvůli sporům s trenérem Látalem

„Trend je zasahovat pouze v jasně daných, specifikovaných situacích. UEFA má docela rozumné videoklipy pro fanoušky, kde vysvětluje, kdy a za jakých okolností se VAR používá. Vyžádali jsme si je, chceme je počeštit a používat na stadionech, abychom přinesli osvětu,“ doplnil.

Problematika rozhodčích souvisí i s jejich nedostatkem. „Není jednoduché přivézt nové zájemce, což souvisí s tím, že dlouhodobě se tomu systémově nikdo nevěnoval. Je tam podcenění na naší straně a chceme se i v této oblasti posunout dopředu, aby se situace zlepšila,“ vysvětlil.

Kromě problémů se sudími ale Malík řeší i ony příjemné starosti kolem reprezentace, která si zahraje na EURO. Soupeře se dozví již tuto sobotu.

„Hlavně ať je to atraktivní pro fanoušky. Mně by se líbila skupina třeba v Bilbau nebo Amsterdamu,“ dodal.

Brankář pražské Slavie Ondřej Kolář
Klíčový duel podzimu je tu. Slavia proti Interu válčí o naději

Svaz slaví úspěch s Manuálem pro trenéry
V březnu tohoto roku vydala fotbalová asociace ve spolupráci s Linkou bezpečí Manuál pro trenéry, jenž upozorňuje na problémy, se kterými by se děti mohly potýkat, a doporučuje, jakým způsobem jim pomoci. „Manuál je vytvořený odborníky z Linky bezpečí, ale i z řad trenérů. Je v něm jedenáct nejpalčivějších témat a najdete tam problémy jako je šikana, kyberšikana, deprese, rozvody v rodině, domácí násilí. Důležité je, že jsou v něm příklady z praxe,“ uvedla Michaela Veselá, manažerka sociálních projektů FAČR.

Manuál zaujal nejen ve fotbalovém prostředí, ale pozitivní ohlasy vzbudil také u Českého olympijského výboru či basketbalové federace. Od UEFA pak získal speciální ocenění za práci v této oblasti, což zahrnuje i finanční odměnu 50 tisíc eur, jež poputuje na Linku bezpečí.