Výhra 4:0? A ještě na hostujícím hřišti? Podobný triumf ševci nečekali. Lepší to být z hostující strany snad ani nemohlo.

„Derby bylo úžasné,“ rozplývá se Bílek. „Atmosféra byla výborná. Fanoušci Zlína přijeli v hojném počtu, vytvořili skvělou kulisu. Odměnou jim byl výsledek a předvedená hra,“ pokračoval trenér Fastavu.

1. FC Slovácko -FC FASTAV Zlín
Ševci vládnou kraji. V derby potupili Slovácko čtyřmi góly

Ševcům dohrávka 6. kola FORTUNA:LIGY náramně sedla. Takhle vyřídit krajského rivala, navíc na jeho půdě, to se jen tak nevidí.

„Od začátku zápasu jsme byli lepší, herně jsme dominovali. Vytvořili jsme si šance, dali čtyři branky. Kluci odvedli nejlepší výkon pode mnou. Jsme maximálně spokojení,“ zářil Bílek.

Třiapadesátiletý odborník svěřence na těžkou bitvu výtečně připravil. Hosté dobře věděli, jak rivala vyšachovat a vyřadit ho z tradiční kombinační hry. Pokyny z taktické porady bravurně přenesli na trávník, zaskočeného protivníka totálně přejeli.

„Věděli jsme, že Slovácko bude chtít hrát po zemi, proto jsme zabraňovali jeho přihrávkám. Soupeři jsme nenechali žádné skulinky. Vzali jsme mu balon, chodili do rychlých protiútoků nebo dobře drželi míč,“ líčil.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha  a 1. FK Příbram 19. srpna v Praze. Guélor Kanga vs Jan Matoušek.
Nejprve práce, potom "zábava". Matouška čeká před reprezentačním srazem maturita

V pohodě a v pohybu

Domácí tým v prvním poločase vystřelil na Dostála pouze jednou. Naopak Zlínští dvakrát skórovali a měli i další příležitosti. Když po přestávce střídající Železník zvýšil na 3:0, nebylo co řešit. Rána Matejova srazila soupeře definitivně.

„Hráli jsme výborně. Soupeře jsme nepustili do kombinace a nedopustili, aby držel míč. Byli jsme v pohodě a neustálém pohybu. Pro hráče Slovácka bylo těžké nás hlídat,“ řekl třiapadesátiletý kouč.

Takovou selanku nikdo z diváků nečekal. Hosté si za rozhodnutého stavu mohli dovolit i polevit. Protivník nijak nezlobil, nebylo se už kam hnát.

„V naší hře ale byly i chyby,“ připomínal Bílek. „Za stavu 4:0 si musíme dát větší pozor a hrát zodpovědně. Výsledek jsme trošku zneužívali, ale těch špatných momentů bylo minimálně,“ přidal.

Trenér Slovácka Michal Kordula v derby se Zlínem
Rozčarovaný Kordula: Je to rána přímo do rozkroku. Chválil jen fanoušky

Na Spartu jen jednobodová ztráta

Ševci navíc před sobotním domácím duelem s Příbramí pošetřili opory. Třeba útočník Poznar střídal krátce po přestávce.

„Už o poločase ho táhlo tříslo. Nemělo cenu ho tam držet. Nechtěl jsem riskovat zranění, proto tam šel Železník, který dal hned gól,“ těšilo zlínského kouče povedené střídání.

Fotbalisté Fastavu se po nejvyšší výhře letošní sezony vrátili v tabulce před Jablonec na páté místo. Na čtvrtou Spartu ztrácejí po šesti kolech pouze bod.

„Začátek soutěže se nám povedl. Uvidíme, jak se nám podaří udržet tuto formu. Nechci dávat velkohubá prohlášení. Dalším cílem je porazit Příbram,“ dodal s úsměvem Bílek.

Fotbalista Václav Činčala v minulosti hrával za Zlín, Slovácko nebo Boršice.
Zlín nebo Slovácko? Nejblíže mám k Baníku, přiznává Činčala