Problém: na pandemii koronaviru nebyl nikdo připraven. Ani kluby ne. Tuzemskou scénu tak zasáhla vlna úsporných opatření. Pár klubů propustilo přebytečné zaměstnance… Všude mezi elitou se snižují platy (jen někde zvolili individuální řešení). „Hráči jsou obvykle postaveni před hotovou věc. U řady z nich to může přinést problémy,“ podotkl Pešír.

On-line ke koronaviru ZDE.

Pro vaši informaci: teď se nebavíme o hráčích Slavie či Sparty a Plzně. Řeč je o mladících z Opavy, Příbrami nebo Slovácka.

Málokdo si stihl vytvořit úspory. Z platů, které jsou menší než průměrná mzda v Česku, to ani nejde. „Jsme normální lidi. Každý má závazky,“ zmínil David Krška. „Já bych bez výplaty vystačil tak dva, možná tři měsíce. A to moc neutrácím a bydlím v domě s tátou,“ dodal brněnský středopolař.

Fotbal Viktoria Plzeň – Slavia Praha
Začne liga už za měsíc? Pozitivní vývoj pandemie posunul rozvolňování

Maličkost: teď je už úplný profík, ale ještě nedávno působil v Líšni a pomáhal v rodinné firmě vyrábět dýmky. „Všichni na fotbalisty nahlížejí, že vydělávají sta tisíce, ale těch je málo. Patří k tomu dřina a štěstí,“ uzavřel.

InfografikaZdroj: Deník

Nedávno byla v Česku řeč o spořicím účtu, takhle se zabezpečují hráči na horší časy třeba v Itálii. Tady to neprošlo… „Bohužel, projekt je u ledu. Nenašla se společná řeč,“ dodal Pešír.

Problém číslo dvě? Hráči jsou OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné). Pozor, oni si to nevybrali, většina by radši zaměstnanecký poměr. I oni každopádně platí daně, pojištění. Ale když jim svitla naděje na pomoc od státu, rázem zase zhasla.

Schillerová útočí

Možná jste také zaznamenali onu podivnou debatu, kterou rozpoutala Alena Schillerová. Ministryně financí varovala fotbalisty, ať zapomenou na příspěvek v krizi (25 tisíc korun)… Její vzkaz zněl takto: „Pokud si zažádají, je nástroj, jak je potrestat.“

Vše doprovodila tím, že hráči mají přece peněz dost. Mezi fotbalisty se strhla bouře nevole, slova o morálce se úřednici vrátila jako bumerang.

Hlavní trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Začněme hrát, až budeme vědět, co nemoc dělá, vyzývá Trpišovský

Schillerová nakonec otočila a uvedla: „Pro profesionální sportovce, které aktuální situace připravila o část příjmů, platí stejné podmínky jako pro všechny ostatní.“ Ani to ale fotbalisty moc neuklidnilo. Kdo by chtěl, aby na něj „zaklekl“ stát?