Při utkání v Ostravě na hrotu pobíhal rumunský záložník Baluta, proti Zenitu zase vyrazil mladík Matoušek, mimochodem také vyškolený středopolař. Jistě, nezklamali, ale ani neoslnili.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Šilhavý vzbudil naději. Ale pozor! Šlo jen o dva zápasy

Uběhlo pár týdnů a zdá se, že stav se obrací k lepšímu. Již brzy bude kouč sešívaných řešit daleko příjemnější starosti. Většina marodů se totiž pomalu začíná vracet na hřiště.

„Na Liberec by mohl být připraven Tecl. A Mick van Buren už začal běhat,“ potěšilo Trpišovského ještě před reprezentační pauzou. Za zmínku stojí také uzdravený Nigerijec Olayinka, byť se jedná o křídlo.

Zpátky je po dlouhé rekonvalescenci i Mešanovič. A co kapitán? „Milan Škoda má zlomeninu, která bude ještě pár dní potřebovat,“ připomněl Trpišovský.

I posledně zmíněný lazar ale už brzy ohlásí návrat a z nedostatku najednou vznikne přebytek.

Neměnit, co funguje

Co potom? Varianta číslo jedna: neměnit vítěznou (současnou) sestavu. Sešívaní i přes nástrahy osudu vedou ligu se suverénně nejlepším skóre, zamrzí jen časté spalování šancí. Matoušek s Balutou by mohli vyprávět.

Přesto je možné, že bude kormidelník Pražanů současným koním věřit i nadále, jak odhaduje také někdejší útočník Slavie, Jablonce či Ostravy Zdeněk Šenkeřík.

„Jsou ve formě, tak proč je střídat? Trenér se o ně opíral po celou dobu nedávné zdravotní krize,“ podotýká.

Členka Komise rozhodčích FIFA a UEFA Dagmar Damková a předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Jozef Chovanec vystoupili 17. října 2018 na tiskové konferenci po úvodním školení videorozhodčích.
Zpátky do lavic. České rozhodčí vzdělávají ve videu světové kapacity

Dá se odhadovat, že „konzervativec“ Trpišovský uvažuje stejně. Naposledy proti Příbrami odmítl hýbat i se stoperskou dvojicí Ngadeu-Kúdela, ačkoli byl na lavičce Simon Deli, jinak jasná defenzivní priorita.

Ale zpátky k forvardům. „Fungovalo, když trenér na hrotu rotoval Balutu s Matouškem, pod nimi se pak slušně předvedl Traoré. Překvapili, protože se na postech, na nichž nejsou zvyklí hrát, neztratili. Třeba takový duel v Ostravě sice nedávali branky, ale šance měli,“ připomíná Šenkeřík.

Forma Škody a Tecla

Nabízí se i varianta číslo dvě: jakmile to bude možné, je třeba znovu začlenit útočníky z povolání. Především klasické „hroťáky“ Stanislava Tecla a hrající klubovou legendu Milana Škodu.

„Při pauze měl Trpišovský možnost sledovat, jak na tom oba na tréninku jsou a kdy budou moct jít i do zápasu. Těžko ale odhadovat, co jejich forma,“ přemítá Šenkeřík, autor historicky první branky Slavie v Lize mistrů.

Jenže to je zásadní otázka. Jak se oba střelci vyrovnají se zápasovým mankem? Tecl pauzíroval zhruba tři týdny, u kapitána sešívaných byla nucená přestávka delší a hlavně komplikovanější.

Roman Procházka.
Plzeňský záložník Roman Procházka: Víme, že nás v Ďolíčku čeká boj

Zde nicméně sedmatřicetiletý zlínský rodák výrazný problém nevidí: „Především u Škody jsou zkušenosti natolik velké, že jakmile bude fit, ihned se může využít.“

Pak je tady ještě poslední možnost – Muris Mešanovič. Bosenský útočník se nedávno vrátil po ročním zranění kolene a hodlá na zlaté časy ve Vršovicích navázat.

Předminulou sezonu nastřílel dvanáct branek a výrazně přispěl k doposud poslednímu titulu slávistů. Co zkusit vsadit na něj a zbytek „dosazovat“ postupně?

S tím souhlasí i Šenkeřík: „Kluci se do toho stejně nedostanou hned. Ti, kteří budou v pořádku, ale časem šanci dostanou.“

Kdy a v jaké míře, to už bude záležet na trenérovi. Jedno je jisté: konečně bude odkud brát, potíže s nedostatkem odpadají. V Edenu si po delší době mohou zhluboka oddychnout.

David Pavelka (vpravo) proti Ukrajině.
David Pavelka o reprezentaci: Tvoří se dobrý tým, všichni věříme