V 59. minutě Pavel Eismann poslal míč přes šířku vápna k Magerovi a urostlý forvard jej hlavou procedil do sítě. „Slíbil jsem malému v nemocnici, že pro něj dám gól, tak jsem rád, že jsem to splnil,“ ulevilo se střelci po zápase.

Syna hospitalizovali kvůli vysokým teplotám a Magera u něj trávil noci. „Zůstával jsem tam od minulé soboty až do pátku. Bylo to náročnější, ale trenér o všem věděl a vyšel mi vstříc, za což mu děkuju,“ popsal Magera.

Okresní derby v divizi. Dětmarovice (v bílém) porazily Havířov 1:0.
Strakovi jedno derby nestačilo. Viděl i výhru Dětmarovic nad Havířovem

Přestože s týmem trénoval, po vyčerpávajícím týdnu nechal kouč elitního střelce od úvodního hvizdu na lavičce. „Každý chce hrát vždycky od začátku, ale přihlédli jsme k tomu, že jsem byl v týdnu hodně unavený, de facto jsem vůbec nespal. Jsem rád, že jsem pomohl mužstvu ze střídačky a vyhráli jsme,“ radoval se autor jedenácti branek v sezoně.

V prvním poločase jeho spoluhráči zahazovali přehršel šancí, které si vytvořili. „Kluci to řešili dobře, bohužel gólman vše pochytal a trefili jsme tyčku i břevno, takže jsme měli smůlu. V prvním poločase jsme mohli vést dva, tři nula a bylo po zápase. Asi ten nahoře čekal, až přijdu a daroval mi gól za to, že jsme ho slíbil malému,“ pronesl šestatřicetiletý útočník.

90. let fotbalu v AFK Tuchlovice. Šimon Procházka
Děsivé zranění Procházku nezlomilo, na jaře rozjel střeleckou show

Jeho příchod na trávník okamžitě zvýšil údernou sílu Zbrojovky. „Vsadili jsme od úvodu na Přichyho (Jakub Přichystal – pozn. red.), chtěli jsme soupeřovu obranu víc rozběhat, ale nedostával se tolik do hry, měli jsme hodně centrů. Z toho vyplynulo střídání, navíc se nedařilo Peteru Štepanovskému, logicky jsme tam dali Magyho a roli splnil,“ liboval si brněnský trenér Pavel Šustr.

Přestože Prostějov po první půli držel remízový stav, po příchodu Magery v jeho táboře zavládla obava o výsledek. „Brno má Lukáše Mageru a věděli jsme, že s ním to bude složité. Počítali jsme, že přijde. Je to obrovsky kvalitní útočník, což potvrdil, když dal rozhodujíc gól. Domácí vyhráli zaslouženě,“ uznal prostějovský trenér Oldřich Machala.

V závěru utkání ovšem domácí místo kontrolování výsledku pustili Hanáky do několika nebezpečných akcí. „Potřebujeme vést 3:0, pak hrajeme v klidu, ale takhle to v prvoligovém ani druholigovém fotbale nefunguje. Měli jsme zbytečné obavy, z nich pramení horší pohyb, výběr místa, ztráty míčů. Máme rezervy a musíme na nich neustále pracovat,“ řekl brněnský stratég.

Fotbalisté Kroměříže (ve žlutých dresech). Ilustrační foto
Kroměříž vyrovnala klubový rekord. Valmezu nastřílela šest branek za poločas

Zbrojovka se po vítězství posunula na pátou pozici v tabulce pět bodů za dvojici Hradec Králové a Varnsdorf, která se nachází nad ním. Výš v tabulce se Brno v této sezoně ještě neocitlo. „Vytvořili jsme si na sebe tlak, že jsme poztráceli body, kde jsme neměli. Náš úkol je teď vyhrávat a zvládat všechny zápasy. Výkony a výsledky chceme přitáhnout lidi zpátky na fotbal, aby začali věřit, že klub se chce posunout někam dál,“ sdělil Šustr.

Zbrojovka Brno - 1. SK Prostějov 1:0

Poločas: 0:0

Branka: 59. Magera

Rozhodčí: Ginzel – Paták, Fišer.

Žluté karty: 66. Bartolomeu, 79. Škoda – 17. Vošahlík, 36. Kroupa, 48. Slaninka, 65. Biolek, 77. Fládr, 82. Janíček

Červená karta: 90+2. Janíček

Diváci: 3126

Brno: Halouska – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský (46. Magera), Bariš (85. Sedlák), Krejčí, Šumbera – Přichystal (54. Bartolomeu), Škoda. Trenér Šustr.

Prostějov: Le Giang – Janíček, Schuster, Biolek, Fládr – Slaninka, Koudelka, Vošahlík, Zapletal (48. Ševčík) – Píchal (65. Machynek), Kroupa. Trenér Machala.

Marián KOVAŘÍK, fotbalový útočník, hájí v jarní části barvy divizního nováčka z Bruntálu.
Kovařík touží po návratu do profifotbalu: Bruntál beru jako odrazový můstek