„Chceme kádr okysličit, rozjet ho, nastartovat. K tomu potřebujeme samozřejmě hráče, kteří budou hladoví po úspěchu, nebudou pohodlní, což nespojuji s žádným z chlapců, kteří odejdou. U každého jsou to jiné důvody,“ sdělil Deníku Rovnost brněnský trenér Pavel Šustr.

Jan Stejskal.
Hradecký Stejskal slyšel: Šance přijde. Bylo to až úsměvné, netají

V případě nigerijského záložníka a portugalského zadáka hrál roli vedle výkonnosti nejspíš i jejich zdravotní stav, na podzim se na hřišti jen mihli. „Jestliže máme zahraničního hráče, musí být lepší než naši a má to neustále ukazovat na hřišti v zápasech,“ přiblížil brněnský kouč.

Nehledejte prý za kvartetem odchodů ani porušení disciplíny nebo životosprávy. „Nechci, aby se spekulovalo o morálce hráčů jako jsou Lutonský nebo Melichárek. Neodchází, protože si neplnili povinnosti. Skutečně nedošlo k žádným konfliktům nebo neshodám, je to pouze sportovní reakce na dlouhodobý neúspěch týmu, který se bohužel nedaří zastavit. Rozcházíme se pracovně, určitě ne lidsky,“ objasnil sportovní ředitel Zbrojovky Tomáš Požár.

Samozřejmě sedmé místo po podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se sedmibodovou ztrátou na třetí barážovou pozici není pro největšího aspiranta postupu lichotivý výsledek. Ale že by za to mohla brankářská jednička, nebo služebně nejstarší hráč v týmu Lutonský? „Nevytahoval bych jednotlivce. Obecně kluci, a někteří z nich byli lídři týmu, z hlediska výsledků nefungují. Chceme udělat změnu i v nosných pozicích v kabině, abychom mohli doufat, že se tam změní klima,“ sdělil ředitel.

Fotbalový brankář Martin Keller
Mým vzorem je Casillas. A vždy to tak bude, svěřil se divizní brankář Keller

Pětatřicetiletý veterán Melichárek především po prohraném zápase těžko krotil emoce, ani to údajně není důvod k odchodu. „Tak bych to určitě neformuloval. Někteří kluci jsou tu dlouho a bohužel neúspěch se dlouhodobě nedaří zamezit,“ zopakoval Požár.

Zkušený brankář přitom udržel 530 minut dlouhou sérii neprůstřelnosti na podzim, přesto se s Brnem po třech a půl sezonách loučí. Hodlá Zbrojovka ušetřit na jeho platu a posílit ofenzivu? „To absolutně ne. Jeho odchod nemá vůbec nic společného s úsporným režimem. Opravdu se jen snažíme sportovně posunout dál,“ prohlásil Požár.

Melichárek navíc v únoru prodloužil smlouvu až do roku 2021. Podle vedení se klub s hráči rozchází po vzájemné dohodě. „S Dušanem nemáme žádný osobní problém, ale potřebujeme v kabině hráče hladové po úspěchu. Tohle jsou první kroky, které můžou kabinu nastartovat. Samozřejmě víme, že nestačí odchod čtyř hráčů a všichni najednou začnou pracovat. Především záleží na práci nás trenérů, abychom je přesvědčili, že jedině na základě kvalitního tréninku a přístupu se můžou posouvat dál. Jiná cesta není,“ poznamenal Šustr.

Zbrojovka má teď skoro tři měsíce, aby pro jarní část sezony získala adekvátní posily. „Nejsme úplné v panice, že nemáme tým. Pracujeme na tom, abychom jej doplnili, ale ne za každou cenu. Máme představu a budeme čekat na vhodné příležitosti. Uvidíme, na jakých pozicích kádr doplníme. Máme dostatek času, abychom s ním pracovali směrem ven i dovnitř,“ podotkl sportovní ředitel Požár.

Brankář Milan Knobloch (FK Pardubice).
Úspěšný gólman Knobloch už se loučí s Pardubicemi. Kam brankář zamíří?