„Těším se na to. V Benátkách jsou nejvyšší ambice a výborné podmínky pro trénování a pro práci. Na práci se moc těším,“ nezastírá po posunu do divize Staněk. Jeho kroky míří do Benátek nad Jizerou, které v uplynulém ročníku skončily v divizi C na šestém místě. Na pozici trenéra vystřídá Staněk dosavadního lodivoda Radka Lacinu.

„Nebyla to úspěšná sezona. Cíle byly určitě vyšší. Chtěli jsme hrát minimálně o třetí místo,“ hodnotil pro Deník benátecký asistent Jan Kysela, který by měl po boku Staňka pokračovat.

To Staněk má za sebou poněkud neobvyklý comeback k trenérskému řemeslu. Po dvou letech se k fotbalu vrátil a v zimě nastoupil na lavičku poděbradské Bohemie, která byla půl roku bez trenéra. V krajském přeboru skončila nakonec desátá a doplatila na to, že ze soutěže padá více než polovina celků.

Fotbalový trenér Radim Truksa.
Šampion krajského přeboru má nového trenéra. Velim povede v další sezoně Truksa

„Hodnocení sezony je smutné, protože padá hned devět týmů a my jsme na sestupové pozici. Pozitiva bych ale našel. Z posledních pěti zápasů jsme brali pět vítězství. Měli jsme ale na to, abychom měli o šest bodů více,“ myslí si teď už bývalý trenér Poděbrad.

„Zejména ze zápasu v Tuchlovicích, kde jsme odehráli dobré utkání, jsme měli brát body. Vlivem různých věcí jsme ale prohráli 1:2. Hodně špatný zápas jsme odehráli proti Povltavské fotbalové akademii. Kdybychom zvládli tahle dvě utkání plus pětiminutovku doma v zápase s Nespeky, tak sestup být nemusel. To je černá kaňka,“ mrzí Staňka.

„Je kruté, že uděláte 45 bodů, ale sestupujete. Pravidla jsou takhle bohužel nastavená, musíme to přijmout. Nemůžeme s tím nic dělat,“ krčí rameny.

Staněk už má na svém kontě za trenérskou kariéru řadu zajímavých angažmá. V divizi vedl Neratovice, předtím trénoval například Úvaly, Kolín nebo dorosty pražské Sparty a Bohemians. Zajímavou zkušeností je určitě také působení ve Viktorii Žižkov po boku Jindřicha Trpišovského, současného trenéra Slavie.

Spartak Příbram porazil doma Nové Strašecí 4:2.
Příbramský Spartak oslaví postup do krajského přeboru. Zůstane kanonýr Slepička?

Přesto letos Staněk zažil něco nového. K týmu se totiž připojil až v zimě po polovině sezony, kterou Poděbrady odehrály bez trenéra. „Bylo to těžší, než jsem si myslel. Počítalo se s kádrem, který hrál podzimní část, odešel nám z toho navíc Petr Vobořil, což jsem si nepřál. Byl to klíčový hráč týmu a dělali jsme všechno pro to, abychom ho udrželi,“ popisuje Staněk, který se s Vobořilem nyní může potkat v Benátkách. Právě tam z Poděbrad odešel.

„Naštěstí se nám podařilo udělat do útoku Romana Herzána,“ těšil trenéra příchod třináctigólového střelce.

I s ním se ale Poděbrady nedokázaly vydrápat z hlubokých sestupových vod krajského přeboru. V příští sezoně si tak zahrají o soutěž níže. Hledat navíc budou muset opět nového trenéra, protože Staněk míří naopak o patro výš, kde se bude snažit naplnit ambice Benátek nad Jizerou.

Čechie Velká Dobrá - TJ Jíloviště 5:2, I.A. tř., 11. 6. 2022
Velký zvrat, Tochovice se zachrání. S nimi Nespeky, Velká Dobrá a Černolice