Turistická trasa mezi Výrovkou a Luční boudou je obklopená vysokými sněhovými mantinely. Sněhové vrstvy dosahují v traverzu mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor až šesti metrů.

Jak upozornil Tadeáš Hlinka, pracovník Technických služeb města Pec pod Sněžkou a hasič z Horního Maršova, který cestu frézoval, při velkém oteplení hrozí pády sněhových převisů.

Lidé si užívali skoro letní počasí a houfně vyrazili l vodě. Pláže Těrlické i Žermanické přehrady byly v obležení cyklistů, ale i pěších se psy či rodinami s dětmi. 9. května 2021.
OBRAZEM: Konečně slunce. Lidé vyrazili k přehradám, mnozí šli i do plavek

"Jak se oteplí, tak hrozí, že to tam bude padat. Dá se předpokládat, že pokud bude pěkně, vyrazí tam spousta lidí. Hrozí tam nebezpečí pádů převisů, lidé by s tím měli počítat," řekl Tadeáš Hlinka pro ČTK.

Turistická trasa vede po horské cestě, která slouží také k zásobování Luční boudy. "Ve středu jsme dělali mezi Výrovkou a památníkem, tam se to zvládlo asi za šest hodin. Ve čtvrtek jsme to dočišťovali. Sněžilo, byla mlha, docela mazec. Už jsme si na takovéto počasí na jaře odvykli. Na horách se letos zima nechce vzdát," řekl ČTK Hlinka.

Pokud bude potřeba, plánuje, že se příští týden s frézou vrátí a zafoukané úseky od sněhu vyčistí. Sněhové bariéry na Luční boudu se prorážejí každoročně na jaře před nástupem letní turistické sezony. Loni se podařilo prorazit cestu na Luční boudu koncem dubna.

První stupeň lavinového nebezpečí

Podle nedělních informací Horské služby Krkonoše zůstává u Luční boudy 97 centimetrů sněhu. "Na jižních svazích je sníh pouze ve žlabech, závětrných místech a odtrhových zónách. Jižní úbočí Kozích hřbetů a Sněžky jsou téměř bez sněhu. Na severních svazích je souvislá sněhová pokrývka. V nočních hodinách se teploty pohybovaly okolo nula stupňů, sněhová pokrývka je ztuhlá," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Nejdostupnější vodopád je v Karlově Studánce hned vedle parkoviště. Byl postaven koncem 19. století pro potěšení lázeňských hostů.
OBRAZEM: Proti stresu. Prohlédněte si krásy nejznámějšího vodopádu Jeseníků

"Sněhová pokrývka bude vlhká až podmáčená a to v závislosti na expozici nadmořské výšce a intenzitě slunečního záření," dodal. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Je možnost samovolného uvolnění malých, nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu," dodal Dlouhý.

V Krkonoších platí 1. stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižším na pětidílné mezinárodní stupnici.