Deníku potvrdila informaci mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jana Brabcová. Biederman si v současné době trest odpykává ve Věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. O podmíněném propuštění tak rozhoduje zdejší okresní soud jako místně příslušný.

Posudky

Před senátem, který má Biedermanův případ na stole, již proběhlo několik jednání, naposledy během letošních prázdnin, kdy bylo odročeno na neurčito. Důvodem je vyhotovení dalšího znaleckého posudku, který má vypracovat jeden z našich nejznámějších klinických psychologů. Již dříve Biedermana zkoumal soudní znalec psychiatr.

Trestnice na Pankráci v Praze. Pohled je z popravčí cely přes gilotinu a šibenice do soudní síně. Tady byl oběšen Vladimír Lulek z Předměřic, poslední popravený vrah v Česku.
Za krvavou lázeň oprátka. Některé české vrahy před popravou zachránila revoluce

„Jistě chápete, že rozhodovat o podmíněném propuštění u doživotně odsouzeného člověka není úplně jednoduchá záležitost,“ dodala Brabcová.

Biederman u posledního jednání učinil rozsáhlé prohlášení. K detailům se ale Brabcová nevyjádřila. „To mi nepřísluší,“ uvedla. Doživotně odsouzení lidé mohou požádat o podmíněné propuštění po dvaceti letech strávených ve vězení. Biederman již v minulosti v médiích prohlásil, že se napravil a vše pochopil.

Oto Biedermanovi a doživotnímu trestu věnovaly dobové noviny velký prostor.Oto Biedermanovi a doživotnímu trestu věnovaly dobové noviny velký prostor.Zdroj: Reprofoto Svoboda

Co řekl Kajínek

K Oto Biedermanovi se před časem na svém YouTube kanále vyjádřil i Jiří Kajínek, který byl stejně jako Biederman v roce 1998 za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu odsouzen k doživotí. V roce 2017 mu prezident Miloš Zeman udělil milost. Část trestu si  Kajínek „odseděl“ po boku Biedermana. Zda byl či bude volán jako svědek při rozhodování o Biedermanově podmíněném propuštění, není známo.

Jiří Kajínek hovoří o Ludvíku Černém
Kajínek: Černý mi řekl všechno. Podle policie má zabiják na svědomí další vraždu

Na svém kanále o něm mluvil jako o Otíkovi. Biederman mu prý řekl, že by dneska něco takového neudělal. „Ota Biederman je jeden z mála lidí, který, když jsem s ním o těchto věcech  mluvil, tak se nevymlouval, nevykrucoval. Prostě říkal: byl jsem mladej kluk, chtěl jsem všechno rychle, chtěl jsem se bavit, chtěl jsem peníze a bylo to pro mě velký dobrodružství, neváhal jsem udělat cokoliv,“ uvedl Kajínek.

Kolínský gang

Členové gangu, kterému se říkalo kolínský, pocházeli ze středních Čech. Vraždili v Čechách i na severu Moravy. Hlavní postavou byl Oto Biederman, jenž zabil pět lidí. V září roku 1998 mu ostravský krajský soud vyměřil doživotí. Biederman přijal rozsudek s ledovým klidem, při odchodu z jednací síně se dokonce usmíval.

Od června 1993 do ledna 1996 provedl pět chladnokrevných vražd, některé sám, jiné s komplici. Nejprve ubodali vrátného v pražském obchodním domě, odkud si odnesli více než tři miliony korun.

Muž si pobyt za mřížemi prodloužil o dva a půl roku.
Nenapravitelný vězeň. Ostravský "Kajínek" utíká celý svůj život

O dva roky později Biederman zastřelil muže, o němž se kolínská skupina domnívala, že má v domácím trezoru milionovou hotovost. V kovovém sejfu nakonec nic nenašli.

Třetí obětí se stal čerpadlář z benzinové stanice, který jim dobrovolně vydal peněženku i s tržbou. Biederman jej přesto střelil dvakrát do hlavy. Poté s kumpánem odjeli do erotického klubu.

Čtvrtým v pořadí byl dřívější Biedermanův známý, s nímž provedl jeden z předchozích zločinů. Nic netušící muž přijal Biedermanovo pozvání k němu domů. „Aniž by stačil něco říct, či nějak zareagovat, velice rychle jsem do něj vypálil celkem šest ran. Všemi jsem ho trefil, jsem dobrý střelec,“ vypověděl po svém zadržení.

Nepravomocné tresty v kauze dvou zavražděných, jejichž ostatky našli kriminalisté v roce 2013 pod betonem ve stodole v Záhornici na Nymbursku, vynesl ve čtvrtek 21. dubna 2016 Městský soud v Praze. Na snímku jeden z údajných kompliců Václav Štorek.
V kauze dvou vražd rozdělil soud mezi tři obžalované 23 let

Pátá vražda se gangu stala osudnou. Biederman s dalším zabijákem provedli vraždu na objednávku. Do hotelu ve Valašském Meziříčí vylákali podnikatele, kterého v jednom z pokojů ubodali nožem. Případem se začala zabývat severomoravská kriminálka, která v únoru 1996 kolínský gang pozatýkala.

Jaký byl Oto Biederman

V dětství, které strávil na Kolínsku, s ním nebyly žádné problémy, základní školu zvládl s průměrným prospěchem. Nastoupil na odborné zemědělské učiliště, obor biochemik se zaměřením na lihovarnictví a vinařství. Jak sám řekl, učení ho bavilo, pak ale začal mít potíže. Podle jeho slov problémy vyplynuly z něj samotného i okolí. Po dvou letech školu přerušil a nastoupil do lihovaru v Kolíně. Na doporučení zaměstnavatele se na školu vrátil a dokončil ji s vyznamenáním. Následně pracoval dva roky v kolínském lihovaru, odkud ale kvůli dalším problémům odešel. Poté postupně působil u několika bezpečnostních agentur. V roce 1995 ze zaměstnání odešel a oficiálně již nikde nepracoval.