Po městě kolují fámy o dvou podezřelých, kteří měli se zemřelým popíjet, či nálezu zakrvácených oděvů v kontejneru na staré textilie. „Nic o tom nevím, policie nás neinformuje. Nemyslím si ale, že by se v těch kontejnerech našly nějaké zakrvácené věci. Pravdou je, že nás policie požádala o záznamy z bezpečnostních kamer na náměstí,“ uvedl místostarosta města Jiří Brož.

Vyšetřování násilného trestného činu v Bašce na Frýdecko-Místecku, 1. prosince 2022, Baška
Hrůza v Bašce. Vražda osmnáctiletého mladíka místní zdrtila, vesnicí kolují fámy

Starosta Pavel Kopecký v pondělí také neměl žádné aktuální informace. „Zemřelý neměl žádné příbuzné, takže jeho pohřbení půjde na náklady města. Snad měl ale koupené hrobové místo v Čáslavi, takže ho tam budeme moci po zpopelnění uložit,“ naznačil starosta Kopecký. Majetek Lubomíra Č. včetně jeho domu by pak měl propadnout státu.

Muž měl pověst samotáře a podivína. Byl jeden z prvních, který ve městě vlastnil počítač. „Na místní základní škole vedl v 90. letech počítačový kroužek,“ zavzpomínal Kopecký.

Dům oběti v Komenského ulici v Golčově JeníkověDům oběti v Komenského ulici v Golčově JeníkověZdroj: Deník/Roman Martínek

V poslední době muže navštěvovaly i děti, které se do města přistěhovaly s rodinou teprve nedávno. „Vím, že k němu chodily, dokonce jezdily na jeho kole,“ podotkl Brož.

Ocelový zámek na dveřích

Nejistotu místních stupňují různé spekulace i to, že policie zatím případ neobjasnila. Obávají se, že mohou žít vedle člověka, který může mít na svědomí smrt Lubomíra Č.

Tělo bez známek života bylo nalezeno 24. listopadu. Údajně měl mít zlomenou páteř, rozbitou hlavu a zlomená žebra. Tomu, že se mohl obávat o svůj život, může nasvědčovat to, že vstupní dveře jeho domu měly být opatřeny mechanickým ocelovým zabezpečením. Podle informací Deníku bylo navíc tělo Lubomíra Č. nalezeno v posteli. Pozice posmrtné ztuhlosti pak mohla naznačovat způsob obrany.

Co přesně se v domě stalo, je zatím obestřeno tajemstvím. Policie Deníku potvrdila pouze to, že případ vyšetřuje jako podezření na násilný trestný čin.

Pietní místo před SOU v Ohradní ulici
Mladík o vraždě učitele mačetou: Nechtěl jsem to udělat, ale vyprovokoval mě

Obavy ještě přiživily informace o dalším mrtvém muži z nedalekých Zehub, místní části Žlebů u Čáslavi na Kutnohorsku. V pátek 2. prosince odpoledne tam bylo nalezeno tělo padesátiletého muže.

„V maringotce jej našel soused. V tomto případě nebylo zjištěno, že by zemřel cizím zaviněním. Byla nařízena pitva, která by měla objasnit příčinu smrti,“ konstatovala policejní mluvčí Barbora Schneeweissová z Krajského policejního ředitelství Středočeského kraje.

Starostka Ludmila Záklasníková Deníku potvrdila, že je policie požádala, aby se postarali o štěňata a fenu, s nimiž zemřelý v maringotce přebýval.