„Někomu to může připadat jako vtip, ale nechtěli jsme nic podcenit. Svědectví pocházelo od seriózních lidí, které znám. I když je to velmi nepravděpodobné, výskyt šelem vyloučit zcela nešel. Mohly pocházet od nějakého chovatele. Z doslechu jsem se teď dozvěděl, že zvířata měl před časem už vidět některý z řidičů poblíž Úsobrna. Nicméně přímé svědectví jsme měli jen toto. Hned jsem to oznámil na policii. Další nové zprávy k tomu nemám,“ řekl Deníku Rovnost ve středu šebetovský starosta Zdeněk Čížek.

Medvěda migrujícího jižní Moravou zachytily před třemi lety dvě fotopasti v lesích u Bzence.
Medvěd na Blanensku? Obce vyhlásily varování, odborníci jsou zdrženliví

Podle policejní mluvčí Lenky Koryťákové neměli policisté v lesích poblíž Šebetova zatím důvod k zásahu. Přítomnost medvědů totiž nepotvrdily žádné fotografie, stopy ani další svědectví. „Zmíněné svědectví jsme prověřovali, ale nemáme v tuto chvíli žádný důkazní materiál. Ani další svědectví,“ uvedla policistka.

Žena si je jistá 

Žena, která spatření šelem ohlásila, si je však jistá, že s bratrem na procházce skutečně viděli medvěda s mládětem. „Také bych si ťukala na čelo, ale opravdu jsme viděli medvěda a medvídě. Bohužel jsme u sebe neměli telefony. Podle fotografií na internetu jsme se shodli, že se podle všeho jednalo o medvěda hnědého,“ stojí si za svým žena. Přála si zůstat v anonymitě. Redakce její totožnost zná.

Odborníci, které Deník oslovil, byli k celé záležitosti zdrženliví. Výskyt medvěda s mládětem ve zmíněné lokalitě označili za vysoce nereálné. Pokud by se jednalo o migrující jedince, je podle nich prakticky vyloučené, že by v krajině poznamenané kůrovcovou kalamitou unikali dlouho pozornosti.

Zdeněk Dalík ukazuje na mobilu záběr s vlkem, jak se vzdaluje v trávě u Předního Cínovce na Teplicku.
Turista v Krušných horách usnul v autě, vzbudilo ho čenichání. Byl to vlk

Podobně to vidí i myslivci. „Já v lese žádné pobytové znaky medvědů nenašel. Ani jsem se nesetkal s žádným důvěryhodným svědectvím. Připadne mi velmi nepravděpodobné, že by šelmy při cestě sem nebyly spatřeny,“ řekl předseda mysliveckého sdružení Vanovice – Borotín Pavel Sládek. Vanovice jsou od Šebetova vzdálené zhruba čtyři kilometry.