Radost z toho pochopitelně nemá nikdo. Že by však na chození do oblíbených podniků zanevřeli, to se říci nedá. Alespoň ve větších městech. Například ve vyhlášené stylové restauraci Dačický v Kutné Hoře měli v sobotu přes obědy plno. Potvrdila to majitelka Jitka Ciklerová. „Museli jsme upravit rozmístění stolů, abychom dodrželi předepsaný rozestup dvou metrů. Tím se pochopitelně snížil počet míst, jinak by se hostů dovnitř vešlo ještě více. Nová opatření akceptovali, přišli všichni v rouškách a měli jsme plno,“ popisuje majitelka situaci ve své restauraci.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Na Kutnohorsku přibylo za sobotu sedm nových případů

Její optimismus však není bezbřehý. „Dva lidé už zrušili rezervace na ubytování. Pokud by ta opatření trvala delší dobu, je možné, že lidé by se začali opět bát do restaurací chodit a na návštěvnosti by se to projevilo,“ je přesvědčená majitelka kutnohorské restaurace.

Spolumajitelka dalšího kutnohorského podniku Čtyři sestry Dominika Kopčiková má obavu z poklesu turismu, který může snížit i počet hostů v jejich restauraci. „Už dnes jsme měli telefonát kvůli zrušení rezervací na zítra. Dotyční vysvětlili, že právě z důvodu zpráv o koronaviru se raději Kutné Hoře vyhnou a na výlet sem nepojedou,“ řekla jedna ze sester vlastnících vyhlášený podnik.

V sobotu měli dlouhodobě naplánovanou svatbu, jejichž účastníků se aktuální opatření také dotkla. Museli po celou dobu bez ohledu na počasí využívat venkovní prostory. Ty vnitřní zůstaly uzavřeny. „Od neděle otevíráme normálně, budeme dbát na rozestupy mezi stoly i na další opatření. Uvědomujeme si, že to není legrace,“ konstatovala Dominika Kopčiková. Pokud by situace vydržela déle, je přesvědčena, že ačkoliv ubyde hostů přímo v restauraci, zvýší se naopak rozvážka jídel.

Ilustrační foto.
Koronavirus mají i tři zaměstnanci Foxconnu, další procházejí testy

V Pivovarské restauraci v Čáslavi pocítili úbytek hostů hned první den po zavedení roušek a rozestupů. Navíc část hostů dorazila bez roušek. „Někteří dorazili bez roušek a divili se, že my jako obsluha už je máme. Mysleli si, že nařízení platí až od půlnoci na neděli. Celkově přišlo vzhledem k tomu, že byla sobota, méně hostů,“ uvedla Karolína Kunášková, která pracuje v restauraci jako brigádnice. Podle jejích slov se podobně jako v kutnohorských Čtyřech sestrách okamžitě zvedl zájem o dovoz jídla domů.

Okamžitý pokles zákazníků evidují v restauracích a hospodách v menších městech a obcích. U Strejčků v Červených Janovicích přišlo večer posedět jen šest hostů. „Lidé se bojí. A bohužel nečekám, že to příští dny bude lepší,“ myslí si vedoucí Jaromír Strejček.