Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje neobvyklý případ krádeže zlata na Krajském ředitelství policie ČR v Jihlavě. Zlato vyšší hodnoty zmizelo z trezoru policejního skladu předloni zhruba v druhé polovině roku. S největší pravděpodobností šlo o drahý kov zajištěný v souvislosti s trestnou činností.

„Můžu potvrdit, ze se touto věci zabýváme. Nicméně v tuto chvíli k případu nelze sdělit bližší informace,“ konstatovala bez další podrobností mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Usazené patky pro dopravní značky před domem živnostníků nevěstí nic dobrého.
Absurdita pokračuje. Starosta je neústupný. Zakáže rodině parkovat u domu?

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně. „Mohu potvrdit, že prověřujeme případ bývalé občanské zaměstnankyně, která je podezřelá z nezákonné manipulace s drahými kovy,“ uvedl Pro Deník mluvčí brněnského státního zastupitelství Hynek Olma.

Podle informací Deníku je z krádeže zlata podezřelá bývalá dlouholetá občanská zaměstnankyně Petra D. z Jihlavy. Šestačtyřicetiletá žena naposledy pracovala jako administrativní pracovnice na krajské hospodářské kriminálce. Ze své pozice měla přístup i ke skladu zajištěných věcí v souvislosti s trestnou činností. Za jakých okolností mělo ke krádeži dojít i v jaké hodnotě a formě bylo zlato v policejním trezoru uloženo, zatím není jasné.

Běžec Vysočiny - Běh na Vysoký kámen.
Jarní část Poháru Běžce Vysočiny se odkládá

Podle informací Deníku ale nešlo o nijak zanedbatelnou hodnotu. Cena zlata se spíše pohybovala v řádek desítek až stovek tisíc korun. Zatím ani není úplně jasné, zda žena zlato odnesla z budovy krajského ředitelství, ale je to pravděpodobné. Jakmile totiž zjistila, že se čin provalí, snažila se ukradené zlato vrátit. To už se jí ale vzhledem k tvrdým opatřením nadřízených nepovedlo.

Jenže to zřejmě není jediný její problém. Kromě krádeže zlata je podezřelá i z rozsáhlých podvodů vůči desítkám možná stovkám lidí. Právě vyšetřování těchto podvodů je s největší pravděpodobností důvod, proč se vyšetřování celé kauzy táhne už minimálně půl druhého roku.

„Slíbila nám výhodnou směnu peněz za eura a dolary. Dali jsme ji sto tisíc korun. Postupně se to ale začalo zadrhávat. Peníze jsme z ní sice nakonec dostali, ale až po nejrůznějších upozorněních, že vše předáme policii,“ svěřila se pro Deníku jedna z klientek.

Tlačítek u semaforů je v Jihlavě přes stovku.
Tlačítek u semaforů se dotýkejte loktem, ramenem nebo kolenem, radí Jihlava

Petra D. čelí nejrůznějším exekucím a soudnímu předběžnému opatření na obstavení rodinného domu v Jihlavě v hodnotě asi čtyř milionů korun. Dům by měl jít v nejbližší době do prodeje.

Lidí, kteří na sliby výhodné směny peněz naletěli je hodně. Mnoho z nich na to veřejně upozorňuje.

„Čekám, že se mi ozveš kdy mi zaplatíš, co mi dlužíš. Jsi moje noční můra, ale spravedlnost tě dožene,“ napsala například na facebook jedna z poškozených. Na sociálních sítích Petra D. vystupuje i pod jinými jmény, například Křepelová. Lidem, kteří ji kvůli dluhům napíší, pak často zablokuje přístup na její profil.

Naposledy pracovala jako vedoucí na jedné z čerpacích stanic v Jihlavě. Jenže před pár dny na konci března skončila i tam. Podle informací Deníku kvůli problémům s penězi.