Situace s nuceným uzavřením zahrady se pochopitelně dotkla jejich stávajících příjmů. Podle Jaroslava Dufka z chlebské zoo zatím nelze přesné ztráty spočítat. „Jarní návštěvnost je každoročně vysoká a většinou převyšuje zbytek sezóny. Stejně tak byla zrušena většina školních výletů, do této chvíle se jednalo asi o pět tisíc školáků,“ uvedl Jaroslav Dufek.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Zoo Chleby není zřízena městem ani krajem, a proto je pro ni příjem ze vstupného naprosto zásadní. „Péče o zvířata není ohrožena, ale budeme muset omezit veškeré investice tak, aby nedošlo k propouštění zaměstnanců,“ říká pracovník zoo. V současné době se v novější části zahrady dostavuje lvinec. Tento projekt, i přes všechny nesnáze, zatím podle pracovníka zoo pokračuje i nadále.

Vizualizace ukazují konečný stav
V Zoo Chleby budují lvinec podle afrických památek
Pomlázka v Nymburce
PŘED 10 LETY: V Nymburce se koledovalo o vejce i panáky

V souvislosti s vlnou solidarity byla zoo oslovena mnoha dárci, kteří chtějí zahradu podpořit. „Za nabízenou pomoc, ať již materiální nebo finanční, všem moc děkujeme. Pokud nás chtějí podpořit i další lidé, tak vhodnou formou je adopce některého zvířete nebo zakoupení vstupenek s roční platností,“ říká Karolina Dufková z chlebské zoo. Zakoupit lze také zážitkové programy pro dospělé, mládež i skupiny. Zájemci podrobnosti najdou na webových stránkách zoo.

Brány zoo zůstávají zavřené od 13. března. Jedná se o první přerušení provozu za její více než dvacetiletou existenci. „V souvislosti s opatřením proti šíření koronaviru jsme uzavřeli nejprve prostor expozice Terárium a učebny, stejně tak jsme zrušili plánované vzdělávací programy a přednášky. Následně jsme uzavřeli celou zoo,“ konstatoval Jaroslav Dufek.

Netopýři se rozletěli do okolí Huslíku.
Na Huslíku vypouštěli probuzené netopýry

Protiinfekční opatření se dotkla také zaměstnanců. „V rámci zoo jsme rozdělili naše ošetřovatele na čtyři skupiny, které se vzájemně nepotkávají. Tímto máme eliminováno riziko nákazy všech ošetřovatelů najednou. Ošetřovatelům jsme zajistili roušky a dostatek dezinfekčních prostředků a vycházíme jim vstříc ohledně plánování služeb s ohledem na uzavření škol a školek,“ vysvětluje pracovník zoo.

Chlebská zoo byla založena v roce 1997 jako první nestátní zoologická zahrada v zemi. Je tradičním cílem turistů i z jiných koutů země. Jednou ze současných atrakcí jsou krásní primáti langur duk, které v chlebské zoo momentálně chovají jako v jediné z evropských zahrad. Nedávno zaznamenali už třetí přírůstek do opičí rodinky.

Superúplněk
PODÍVEJTE SE: Čtenáři Deníku fotili superúplněk