S přítelkyní si chtěli pořídit byt v Brně už letos na jaře. Kvůli propuštění z práce ale museli koupi odložit až na říjen. „Hledání nebylo vůbec jednoduché, byty jsou předražené. Po dvouměsíčním úsilí jsme museli slevit ze svých nároků a koupit starý panelový byt na rekonstrukci místo novostavby. Pořídili jsme ho asi o tři sta tisíc dráž, než bychom zaplatili na jaře,“ popsal svou aktuální zkušenost Lukáš Slavkov.

Rostoucí ceny bytů v Brně potvrzuje nejnovější analýza společnosti Trikaya. Kupující si je pořídí v průměru o téměř devět procent dráž než před rokem. Nejvíc zdražily v brněnských novostavbách jednopokojové byty. Zájemci za ně nyní zaplatí v průměru tři a půl milionu korun, meziročně o šestnáct procent. Cena dvoupokojových a třípokojových bytů narostla zhruba o šest a půl procenta, dosahuje průměrně 4,7 a 6,95 milionu korun.

VUT Brno, ilustrační foto.
Brněnská technika bodovala mezi univerzitami

Jako jediné v meziročním srovnání zlevnily čtyřpokojové byty. Lidé je koupili v průměru za 8,1 milionu korun. „V uplynulém čtvrtletí našlo své kupce hned několik drahých rodinných bytů, což způsobilo jejich meziroční zlevnění o sedm procent. Mezi zájemci o velké byty se už ale objevuje i investiční klientela, která transakce těchto nemovitostí využívá jako nástroj na uložení financí,“ řekl obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Podle brněnského ekonoma Petra Pelce se pandemie až na výjimky cen bytů nedotkla i kvůli stabilitě takové investice. „Investovat nyní třeba na burze nebo do dluhopisů je riskantní, zatímco nemovitosti jsou z dlouhodobého pohledu pořád zajímavé. Projevují se tam i developeři, kteří i přes koronavirus nechtějí pokles cen. Dalším faktorem je těžko odhadnutelný vývoj krize, protože ta může trvat dlouho, ale i skončit za několik měsíců,“ vysvětlil Pelc.

Zdražování bytů kvůli malé nabídce

Předseda Asociace brněnských architektů a stavitelů Marek Vinter považuje za zásadní důvod zdražování bytů jejich nedostatečnou nabídku. „Chybí větší výstavby. Nabídku nyní tvoří hlavně menší lokální projekty,“ poznamenal.

Podle výkonné ředitelky společnosti Imos Development Hany Vyplelové zvyšují ceny bytů i rostoucí náklady developerů, třeba na stavební materiál, nebo dlouhé povolovací procesy. „U větších projektů hrají roli i s nimi spojené investice. Musíme při nich například upravit křižovatky, chodníky či vybudovat parky. Přispíváme na rekonstrukci zastaralé infrastruktury,“ přiblížila Vyplelová.

Ceny nových bytů v Brně o průměrné velikosti

1+kk:
3,5 milionu korun za 38,5 metrů čtverečních
92 tisíc korun za metr čtvereční

2+kk:
4,7 milionu korun za 55,2 metrů čtverečních
85,5 tisíc korun za metr čtvereční

3+kk:
6,95 milionu za 82,2 metrů čtverečních
85,8 tisíc korun za metr čtvereční

4+kk a více:
9,95 milionů za 116,2 metrů čtverečních
88,5 tisíc korun za metr čtvereční

Od začátku letošního roku do října prodali developeři ve městě 723 bytů, nejvíc za poslední tři roky. „Zájem kupujících je přes rostoucí ceny i koronavirus velký, naopak výstavba stále nedostačuje. Loni měli zájemci o nové bydlení na výběr o sedmnáct procent bytů víc než letos, v roce 2018 dokonce o dvaatřicet procent,“ poukázal výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Do malého počtu nových bytů se podle developerů zásadně promítá současný územní plán města, který už nenabízí volné plochy. S tím ale nesouhlasí brněnský radní pro územní plánování Filip Chvátal. „Staví se poměrně hodně v prolukách i na různých místech, jako je Sadová, Kamechy nebo další plochy v centru města, třeba v Zábrdovicích,“ zmínil.

Chvátal uznal, že novou výstavbu brzdí chybějící opatření proti povodním u brněnských řek Svratky a Svitavy. Kvůli nim je zastavený další rozvoj na velké části města. „Podle plánu protipovodňových rizik leží velká část Starého Brna, Jižní čtvrti, Zbrojovky a oblasti v Brně-jihu v záplavových zónách. Po zpřísnění stanoviska tam úředníci odboru životního prostředí krajského úřadu do doby, než se vybuduje ochrana, skoro vůbec nepovolují novou výstavbu," podotkl Chvátal.

Nové byty se staví pouze na sever a západ od centra Brna. „Víc než polovina z nabízených 456 bytů je v Brně-středu a Králově Poli, staví se i v Brně-severu a Bystrci. Prakticky nulová je ale výstavba v Brně-jihu a u budoucího nového nádraží. Tyto lokality jsou fakticky už přes rok a půl pod stavební uzávěrou právě kvůli nevybudovaným protipovodňovým opatřením. Pravděpodobně ještě nejméně dva roky si tam lidé na nové byty počkají,“ upozornil Veselý.

Vyvracený strom v brněnském parku Lužánky.
Vyvrácené stromy, rozbité lavičky. Vandalismus v Lužánkách: víc od zavření škol

Chybějící plochy pro novou výstavbu v některých místech způsobují, že se lokality stávají nedosažitelnými pro kupující. „Nestaví se tam skoro žádné rezidenční bydlení a ceny i secondhandových bytů se dotahují na cenu novostaveb. Jedná se o typicky rezidenční oblasti, které jsou na bydlení dlouhodobě oblíbené, například Masarykova čtvrť, Komín, Žabovřesky nebo Jundrov," nastínil Vinter.

Kromě vybudované ochrany proti vodě má v budoucnu další lokality pro výstavbu poskytnout nový územní plán. Přemění v ně hlavně bronwfieldy, které k původním účelům, třeba průmyslové výrobě, neslouží už desítky let. Mnohé z nich leží v zastavěných oblastech blízko centra Brna. Představitelé města musí nový plán schválit nejpozději do konce roku 2022, kdy vyprší platnost stávajícího. „Nový dokument pomůže situaci hlavně rozšířením ploch vhodných pro bytovou výstavbu a také zvětšením své flexibility. Nebude tak rigidní jako současný,“ zmínil Vinter.

Růst cen se asi nezastaví

Ekonom Pelc očekává, že ceny bytů v brněnských novostavbách porostou i do budoucna. „Příští rok sice zůstává s otazníkem, protože můžeme se v něm dočkat výkyvů. Ale dlouhodobě bude pravděpodobně následovat růst, přibližujeme se evropským cenám. Je tu hodně kupců, kteří si byty pořizují na pronajímání a následný prodej nebo na dlouhodobé využití,“ popsal Pelc.

Fakultní nemocnice Bohunice
Nikoli lůžka, je málo ošetřujících, zní z nemocnic na jihu Moravy

S názorem odborníka souhlasí také nedávný pořizovatel bytu Slavkov. „Myslím si, že lidé, kteří dnes koupí drahý byt, ho stejně prodají ještě dráž, aniž by se museli bát o ztrátu na jeho hodnotě,“ sdělil.