Beseda se uskutečnila v prostorách herny MC Hvězdička v piaristické koleji v Benešově. Pro maminky, účastnice besedy, zajistila pracovnice centra službu hlídání dětí.

Chtěly jsme, aby beseda maminkám přinesla praktické informace a pomohla jim zorientovat se v situacích, které některé již nyní aktivně řeší, nebo v blízké době řešit budou. Máme dobrý pocit z toho, že tato forma setkání fungovala, aspoň podle množství otázek, které během živé diskuse přítomní pracovníci úřadu maminkám zodpověděly. Poděkování za vstřícnost a cenné informace patří právničce Jitce Hendrychové a Martinu Lukešovi, referentovi zaměstnanosti Úřadu práce v Benešově.

Novinkou bude zálohované výživné


O možnostech další podpory, příspěvků a poradenství informovala také Veronika Kondrátová, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví města Benešova. Mluvila i o novince, kterou bude od 1. července možnost využívat takzvané zálohované výživné, které má kompenzovat dlužné výživné od povinného rodiče.

Myšky z Mateřské školy Divišov oslavovaly Den dětí.
OBRAZEM: Týden barev, divadlo i hasiči. V divišovské mateřince bylo veselo

Velká část besedy byla zaměřena na otázku vztahu se zaměstnavatelem, zejména pak jak by měla žena postupovat, pokud s ní zaměstnavatel po rodičovské dovolené chce ukončit pracovní poměr, nebo ona sama není schopná jej dále vykonávat, nejčastěji z důvodu péče o dítě a domácnost, a uvažuje o jeho ukončení.

Pozornost přítomných vzbudily také praktické informace o právech a povinnostech ve vztahu s úřadem práce, o registraci na úřadu práce, o možnostech zprostředkování práce a rekvalifikací ze strany úřadu. Pro některé z účastnic besedy byla novou a užitečnou též informace o tom, že na úřadě práce mohou zdarma požádat o bezplatné poradenství včetně pracovně právního.

Jednou z bariér je i deficit zkrácených či flexibilních úvazků


Z hlediska bariér v uplatnění na trhu práce přítomné ženy nejčastěji spontánně zmiňovaly fakt, že v Benešově a okolí chybí zkrácené nebo flexibilní pracovní úvazky, které by jim umožnily skloubit práci a rodinu.

Beseda se uskutečnila v rámci projektu Mateřského centra Hvězdička s názvem “Jsme tu s vámi a pro vás”, který je podpořen z dotačního programu MPSV Rodina (2021) a Grantového fondu Města Benešova, oblast ostatních veřejně prospěšných účelů.