„Jsem ráda, že jsme se setkali s tak pozitivními ohlasy. Musím upřímně přiznat, že příprava prvního ročníku nám dala docela zabrat. Byla to pro celý tým Charity Vlašim premiérová zkušenost,“ říká ředitelka závodu Zuzana Klímová Vaňková. „Máme teď před sebou velkou výzvu, a to rekonstrukci budovy pro komunitní centrum, které poskytne zázemí pro naše sociální služby a dále pro půjčovnu rehabilitačních pomůcek, sklad potravin, místo vzájemné materiální pomoci a další aktivity pro širokou veřejnost. Výtěžek běhu je určen právě na financování této rekonstrukce,“ uvedla ředitelka Charity Vlašim Daniela Laloučková.


První medaile byla pro děti

Už kolem jedné hodiny odpoledne se na stadionu začali scházet první účastníci k prezentaci. Hlavně rodiče s dětmi a postupně i závodníci delších běhů pro dospělé. „Jsem tady se sedmiletou vnučkou Viktorkou a moc se těšíme na její závod. Za chvíli běží dvě stě padesát metrů, tak uvidíme,“ řekla jedna z návštěvnic, Jana Poucheová. Děti závodili v patnácti kategoriích a první tři vždy čekaly diplomy, medaile i dárky od partnerů.

„Všichni medailisté dostali ceny v ručně malovaných taškách, vyrobených našimi klienty v klubu seniorů. Ti se s nadšením zapojili do přípravy závodu, stejně jako mnoho dalších dobrovolníků a všem jim za to patří veliké poděkování,“ doplnila Daniela Laloučková. Pro všechny účastníky bylo připraveno malé občerstvení a diváci si mohli pochutnat u stánků s pivem, limonádou, párky a plackami, kde obsluhovali dobrovolníci z Charity a Skautu Vlašim.

Rozhodně nejroztomilejším momentem byl závod tříletých dětí na 60 metrů v doprovodu rodičů. Atmosféra závodu přinesla i pár dětských slz v cíli, ty se ale rychle rozplynuly třeba i díky zábavným dětských soutěžím v zázemí. Zvláštní pozornosti se těšila štafeta s ešusem, které se zúčastnili malí i velcí závodníci. Na domácí půdě zvítězil tým učitelů ZŠ Vorlina.

Na Vlašimské vidličce zvítězil v pojídání bramborových knedlíků Jaroslav Němec.
Maxijedlík si odnesl z Vlašimi další dvě vítězství

Dospělí doběhli s žihadly

Pohodový běh na 4,5 km pro muže a ženy odstartoval v 16 hodin a první závodníci byli v cíli ještě před startem na hlavního, devítikilometrového běhu. Ten slavnostně odstartoval starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

„První závodníci na hlavní trati ještě doběhli v pořádku, ale někteří závodníci z druhé poloviny z šedesáti už bohužel schytali pár žihadel od sršňů,“ popisuje Zuzana Klímová Vaňková. „I když jsme trať před tím několikrát probíhali, značili a upravovali, nevěděli jsme o jejich hnízdě. A přeci jen neustále otřesy od probíhajících závodníků je vyprovokovali.“

Nejpostiženější závodník schytal deset žihadel a tak dostal ještě pár dalších bodnutí od přivolaných lékařů, aby zažehnali alergickou reakci. „Jsou to nečekané komplikace, na trati jsme ale měli dost dobrovolníků ze Skauta a ze školního parlamentu ZŠ Vorlina, takže nedošlo k žádné závažnější situaci a všichni to jako správní sportovci brali s nadhledem.“


Zdání klame

Ti, co se nedali zlákat sportem, ale spíš výbornými plackami a pivem, si možná o to víc užívali živou hudbu kapely Zdání klame. Tři muzikanti tak vtiskli celému odpoledni ještě příjemnější atmosféru. „Už bych šel domů, ale nemůžu, je fajn ty kluky poslouchat,“ řekl jeden z rodičů závodících dětí Pavel Procházka.


A co říkají celé akci vítězové?

„Moc se mi líbila trať, navíc byla dobře značená a s dobrovolníky na rozcestích. Chválím i celou organizaci akce, je za tím vidět spousta práce a nadšení. Mohla by z toho být pěkná tradice,“ doufá Andrea Adamcová.

„Byla to moc povedená akce, krásná trať, vyšlo i počasí. Super organizace. Taky je radost vidět závodit děti, je dobře, když se je podaří namotivovat ke sportu, aby ho vnímaly jako součást života. Čím víc závodů, tím větší šance získat děti pro sport. A nemusí z nich být nový Zátopek, hlavně, aby z toho měly radost. Takže bych rád pozval děti i dospělé na Běh zámeckým parkem, který se bude konat 3. 10. ve Vlašimi,“ doplnil Ruda Jánošík.

Ze "Dne hasičů a záchranářů" v Trhovém Štěpánově.
Den hasičů a záchranářů nabídl zajímavou podívanou i taneční zábavu

Výsledky
Hlavní závod, 9 km, muži: 1. místo Rudolf Jánošík (Vlašim), čas 0:37:46,9; 2. místo: Peter Stolárik (Benešovský běžecký klub), 0:38:26,9; 3. místo Petr Dubják (TJ Jiskra Zruč), 0:40:25,5;
Hlavní závod, 9 km, ženy: 1. místo Andrea Adamcová (Vlašim), 0:45:25,2; 2. místo: Jana Suchá, 0:46:10,5; 3. místo: Nikol Petrásková, 0:47:54,1 (obě TJ Jiskra Zruč).
Pohodový běh, 4 km, muži: 1. místo Miroslav Foller (EFA Vlašim), 18:46,6; 2. místo Jiří Hergesell, 3. místo Martin Dušek.
Pohodový běh, 4 km, ženy: 1. místo Eva Dušková, 2. místo Lucie Vondrušková, 3. místo Jana Lukešová.
Kompletní výsledky, odkaz na video ze závodu a fotogalerii najdou čtenáři na FB @posvicenskybeh nebo na stránce komunitnicentrumvlasim.cz


Běžec Podblanicka

Vlašimský posvícenský běh je součástí celoročního seriálu Běžec Podblanicka. Nyní je v seriálu 18 běhů a konají se například v Benešově, Zruči nad Sázavou nebo Mladé Vožici. Ve Vlašimi se běží celkem pět závodů ze seriálu: Zimní běh na Blaník, Vlašimská pětka na dráze, Vlašimský posvícenský běh, Běh zámeckým parkem a Noční běh zámeckým parkem. Kompletní přehled závodů, propozice, výsledky i fotogalerii z jednotlivých závodů lze najít ZDE.

Olga Procházková