Rakytník

Pořádnou dávku vitamínu C v sobě skrývají oranžové bobule rakytníku. Jediný plod pokryje celou doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Kromě toho obsahuje vitamíny A, B, D nebo E a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Z vymačkané šťávy z bobulí se dá vyrobit sirup nebo olej, celé plody lze zavařit nebo z nich vyrobit marmeládu. Kromě bobulí se dají z rakytníku použít také listy, jež se nasuší a zužitkují na přípravu čaje proti nachlazení a rýmě. Používá se také na zlepšení zdravotního stavu po prodělání těžkých onemocnění a infekcí. Kromě podpory imunitního systému má rakytník využití také v kosmetice, protože obsahuje látky prospívající zdraví pokožky. V historii se prý bobule rakytníku přidávaly do koňského krmiva, aby měla zvířata lesklou srst.

Jeřáb ptačí

K neprávem opomíjeným podzimním plodům se řadí jeřabiny. Traduje se o nich, že jsou pro člověka jedovaté. Čerstvě natrhané jeřabiny sice mohou dráždit trávicí soustavu nebo způsobovat bolest hlavy, ale stačí je usušit nebo povařit a jsou naprosto zdraví nezávadné. Zpracovávají se do sirupu, marmelády nebo kompotu. Podobně jako rakytník obsahují i jeřabiny velké množství vitamínu C. Jsou v nich také antioxidanty a působí tak preventivně proti zánětům. Lihová tinktura a gemmoterapeutikum z pupenů ptačího jeřábu jsou hodně využívané v gynekologii. Pomáhají při řešení různých poruch jako je narušený hormonální cyklus, zlepšení zdravotního stavu v klimakteriu a při poruchách plodnosti.

Ilustrační foto
Zákeřná borelióza: napadá nervový systém a skrývá příznaky

Černý jeřáb

Je známý též pod názvem arónie a je častou ozdobou podzimních zahrad díky svým sytě červeně zbarveným listům. Jeřáb černý obsahuje antioxidanty a řadu minerálů, například železo, hořčík, draslík nebo měď. Dá se využít jako náhradní sladidlo bez obsahu cukru. Kromě pozitivních účinků plodů je zdraví prospěšné i gemmoterapeutikum z pupenů. Je to jeden z nejlepších prostředků ke zlepšení činnosti štítné žlázy, také podporuje činnost srdce a pomáhá udržovat cévy v optimální činnosti.

Kaštany jedlé

Lesklé hnědé kaštany jsou jedním ze symbolů podzimu a zejména děti milují jejich sbírání na vyrábění postaviček. Přestože hezky vypadají, na jídlo se tento typ kaštanů příliš nehodí. Zato pečené kaštany jedlé jsou oblíbenou pochoutkou. Kromě toho, že výborně chutnají, obsahují také zdraví prospěšné látky. Například tanin, což je přírodní antioxidant, a dále řadu vitamínů a minerálů. Jedlé kaštany mají blahodárný vliv na trávicí soustavu a jsou vhodnou potravinou při hubnutí, protože jsou výživné, ale obsahují jen málo kalorií.

Šípky

Plody růže šípkové lidé na podzim sbírají na čaj pomáhající při nachlazení nebo chřipce. Šípky se nejčastěji suší, ale dají se také zavařovat či z nich lze vyrobit marmeládu nebo sirup. Stejně jako další

podzimní plody obsahují velké množství vitamínu C a antioxidanty. Šípky napomáhají správnému fungování trávicí soustavy a doporučují se proti zácpě. Vhodné jsou rovněž pro redukci váhy, protože látky v nich obsažené zlepšují odbourávání glukózy v krvi a brání ukládání tuku v tkáních.

Jarmila Podhorná