„Celodenní akce pořádaná ČSOP Vlašim se jmenovala Setkání s netopýry. První část dne nabídla čtyři odborné exkurze do revizní štoly v hrázi vodní nádrže Švihov. Ta je jedním z nejdůležitějších míst na hrázi, proto je veřejnosti nepřístupná a přísně střežená. Je to také místo, které v zimních měsících využívá mnoho druhů netopýrů jako své zimoviště“. Čtyř exkurzí zúčastnilo 105 předem přihlášených a zaregistrovaných osob.

Živí netopýři pak byli k vidění ve Vodním domě, kde odpoledne probíhala druhá část akce. Děti mohly shlédnout loutkový film Hurvínek a netopýři a ve výtvarné dílničce si vyrobit vlastního netopýrka jednou z vybraných technik. Odpoledne se konala přednáška Dagmar Zieglerové, předsedkyně spolku ČSOP Nyctalus. Zúčastnilo se jí téměř 40 posluchačů. V závěru přednášky proběhlo i komentované krmení netopýrů a některé odvážné děti si netopýrky také pohladily.

Open Air Zvěstov 2021.
OBRAZEM: Ani z devátého ročníku Open Air Zvěstov neodcházel nikdo zklamán

Děkujeme našim partnerům, kteří se na konání akce podíleli. Povodí Vltavy umožnilo exkurze do nitra hráze a Středočeský kraj akci podpořil finančně. Zároveň zveme všechny naše příznivce na další z připravovaných exkurzí, které budou tentokrát na opuštěné dálniční mosty. Mosty leží v prvním ochranném pásmu vodního zdroje, proto jsou stejně jako hráz vodní nádrže Švihov veřejnosti nepřístupné. Díky partnerské smlouvě s Povodím Vltavy a Středočeským krajem můžeme uspořádat několik komentovaných prohlídek a tuto technickou památku veřejnosti blíže představit."

Autor: Kateřina Zemanová, ředitelka Vodního domu v Hulicích