Příspěvky na vzdělání bez bariér pro děti z Ukrajiny poskytuje nadace tuzemským školám od března roku 2022. Od té doby podpořila žádosti 120 škol a rozdělila mezi ně osm milionů korun.

„Naším heslem je pomáhat vždy a všem. Konto Bariéry to tak dělá už třicet let, a nezůstali jsme proto lhostejní ani k uprchlíkům z Ukrajiny. Nejsme nadace, která působí v zahraničí, ale společně s našimi dárci, kteří chtěli pomoci ukrajinským dětem u nás, jsme se rozhodli podpořit české školy, které takové děti přijaly, aby jim mohly zaplatit třeba obědy, ale i nezbytné vzdělávací pomůcky, asistenty a tlumočníky,“ řekla ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků.

Zahájení pilotního provozu Centra následné podpory ukrajinským uprchlíkům (CNPUU), 14. prosince 2022, Praha.
Vláda schválila úpravy podpory ukrajinských uprchlíků, platit mají od dubna

Pro rok 2023 nadace vyhlašuje v pořadí již třetí výzvu zaměřenou na integraci uprchlíků z Ukrajiny v Česku. „Zástupci škol si mohou požádat o příspěvek, aby ukrajinské děti mohly jet na lyžařské zájezdy nebo letní tábory. Kromě toho se mohou hlásit zástupci organizací, které poskytují psychologickou pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ dodala Božena Jirků. Výčet nákladů, na které nadace až do 30. září 2023 přispěje, najdou zájemci na webových stránkách Konta Bariéry. Požádat o podporu lze prostřednictvím jednoduchého formuláře.

Vzdělání bez bariér pro ukrajinské děti v Česku podporuje Nadace Charty 77 v rámci mimořádného Fondu Ukrajina, ze sponzorských darů svých osvědčených partnerů, jako jsou Philip Morris ČR, Raiffeisenbank, Pražská energetika, z výtěžku zaměstnaneckých sbírek Ministerstva financí ČR a společnosti Mubea i díky stálým individuálním dárcům. Na podporu Fondu Ukrajina také nadace vydala vlastní poštovní známku.

Lucie Nekvasilová, Nadace Charty 77