Pestrá paleta sociálních služeb, kterou byste ve městech velikosti a typu Votic jen těžko hledali, si však klade podmínky na vhodné zázemí. Díky vstřícnosti města Votice byly pro potřeby Komunitního centra Voticka a jím koordinovaných sociálních služeb uvolněny čtyři kanceláře patra východního křídla kláštera sv. Františka z Assisi. Rozšíření komunitního centra Voticka o nové služby a nové prostory se vzhledem k pandemii covid–19 konalo ve čtvrtek 1. října v komorním duchu.

„Posláním Komunitního centra Voticka je naplnění kulturního, vzdělanostního a sociálního rozměru kláštera. Sdružujeme poskytovatele sociálních služeb a komunitní, vzdělávací a zájmové aktivity pro veřejnost. Přinášíme přehlednější a vzájemně propojené sociální služby v mikroregionu,“ přiblížila činnost Komunitního centra sociální koordinátorka Petra Kocourková a zmínila, že v klášteře můžete najít pomoc, radu i porozumnění v Občanské poradně Diakonie Střední Čechy, v Psychosociální poradně Rodinného centra Radost, u organizace Dementia, která pomáhá osobám, pečujícím o lidi s Alzheimerem či jinou formou demence nebo u Farní charity Starý Knín.

Centrum společných služeb pomáhá obcím.
Obce dusí administrativa. Pomáhá Centrum společných služeb

Sociálně aktivizační služby a sanaci rodiny nabízí v klášteře Statek Vlčkovice, kurzy českého jazyka pro cizince Centrum na podporu integrace cizinců. Děti ohrožené školním neúspěchem mohou využít doučování, zajišťované v rámci Místního vakčního plánu Mikroregionu Voticko. Nově působí v Komunitním centru Voticka také psycholog pro děti i dospělé – Jan Kolář, který funguje ve školách na Voticku jako sdílený psycholog.

Kromě psychologa jsou všechny služy zdarma

Všechny sociální služby jsou nyní soustředěny na jednom místě, což přináší jejich uživatelům zjednodušení a komfort. Poskytovatelé služeb spolu mohou také lépe komunikovat a pokud to situace vyžaduje, potřebné si „předávat“.
Sociální služby v rámci Komunitního centra Voticka jsou poskytovány bezplatně, vyjma psychologa, který své služby po domluvě s Mikroregionem Voticko poskytuje za nižší sazbu. I další aktivity jsou bezplatné – například přednášky organizace Dementia nebo od listopadu plánované setkávání s porodní asistentkou a laktační poradkyní Janou Libovickou.

Rozšíření sociálních služeb a frekvenci jejich působnosti starosta města Jiří Slavík kvitoval: „Věřím, že si občané cestu za sociálními službami najdou. Některé z poskytovaných služeb jsou v dnešní době poměrně těžko dostupné a jsem rád, že za nimi občané nemusí jezdit daleko. Těší mě, že se klášteru podařilo vrátit i jeho sociální rozměr, který v minulosti měl.“

„Děkuji městu Votice za možnost pronájmu prostor pro provoz Komunitního centra Voticka a MKC Votice za spolupráci se sociální koordinátorkou, která má projekt na starosti,“ dodal předseda Mikroregionu Voticko Viktor Liška.

Jana Špačková

Odpovědnost za žáky podle zákoníku práce.
Nová novela sjednocuje systém odpovědnosti za žáky