Své zkušenosti pro nás shrnula do pár vět:

"Nynější doba přináší větší zátěžové situace pro člověka i společnost, a to se promítá i do oblasti medicíny, kde je kladen důraz na mentální/psychické zdraví. Ke známým civilizačním nemocem se nově řadí i úzkost. Úzkost, nespavost, podrážděnost a poruchy chuti k jídlu jsou potíže pro dnešního člověka typické. Očekávání neurčitého nebezpečí vyvolává v těle stresovou reakci a zvýšené napětí, které vede ke měně chování a v dlouhodobém působení i k tělesným nemocem.

Pomocí je naučit se aktivnímu zvládání zátěžových situací – identifikovat nepřiměřené představy a iracionální přesvědčení a nahradit je poznáním a reálnou zkušeností. Máme moc sebekontroly, neboť psychický stav je do značné míry výsledkem vnitřního rozhodnutí. Doporučuji omezení informační zátěže (nejen z médií), kontakt s druhými lidmi, pohybovou aktivitu v přírodě. Vhodná je smysluplná práce, služba druhým a denní psychohygiena – relaxace, meditace, modlitba. A také postoj vděčnosti za to, jaké pozitivní věci se nám ten den přihodily – zkuste si alespoň 3 z nich písemně zaznamenávat."

„Bože, dej mi sílu, abych změnil věci, které změnit mohu. Dej mi trpělivost, abych snášel věci, které změnit nemohu. A dej mi moudrost, abych obojí od sebe odlišil.“

Jana Krynská

Den s Policií ČR v Mateřské škole Maršovice.
Do maršovické mateřinky přišla policie. Se vzdělávacím programem