Dny matek, otců i dětí, jakožto i další více či méně neobyčejné dny proběhly v roce 2020 a 2021 ve zcela jiném duchu, smutně a v obavách z řádící koronavirové pandemie bez poutí a dalších společenských či komunitních akcí.

Návrat k jejich pořádání po tak dlouhé době v atmosféře za rohem zuřící války a nastupující ekonomické krize byl a je pro útlý pořadatelský hospicový tým velkým otazníkem a výzvou zároveň… Přijdou lidé? Vyjde počasí? Zvládneme to? Přišli a v rekordním množství. Vyšlo, bylo nádherně. A zvládli. Na pomoc nám totiž přispěchaly celkem tři desítky dobrovolníků a štědří dárci poskytli ingredience k občerstvení, odměny pro děti, potřebné vybavení a atrakce.

Z představení Rytířova dcera ve votickém kině v podání Divadelního TJ Sokol Popovice.
Hravá improvizace i trefný humor. To byla Rytířova dcera popovických ochotníků

Rok 2022, neděle 8. května, Den matek. Plné atrium o úvodní ekumenické bohoslužbě a následně hlava na hlavě v zahradě během vystoupení dětí z místní MŠ věštily hojnou účast. Během dne pak proudily hospicovým areálem stovky návštěvníků. Jako za starých časů… a ještě o trochu víc. Většina z nich se oblékla adekvátně letošnímu tématu Poutě „naruby“. Někteří měli šaty obráceně kapsami a cedulkami ven, jiní spodní prádlo navrchu, vrchní prádlo vespod, další knírek na čele a prsa na zádech, potkali jsme muže v sukni, ženu v mužském pyžamu…

V soutěžních disciplínách se couvalo, malovalo poslepu, závodilo s koněm na zádech, cílilo, hmatalo, čichalo, skákalo, kroutilo, zpívalo. Loutkové divadýlko Štěpána Volného zahrálo dětem popletenou pohádku o Červené Karkulce naruby a sami o sobě vždy a za každých okolností popletení zdravotní klauni letošní pouť v Hospici Dobrého Pastýře svým milým vystoupením ukončili. Odpoledním skotačením rozjařené děti a rodiče s poťouchlým výrazem pramenícím z vědomí, že jejich znavené ratolesti půjdou ten den brzy spát, nám věnovali při odchodu vděčný úsměv, největší odměnu, jakou si organizátoři takové akce mohou přát.

Tříletý turbulentní odstup mezi dvěma Dny matek a dvěma poutěmi velmi změnil naši společnost. Mnozí se ocitli v obtížné životní situaci s nahlodaným optimismem a vadnoucí nadějí. Proto je návrat k tradicím tak důležitý.

Autor: Jana Vernerová