Básnířka města Prahy Sylva Fischerová přečetla v pátek svou poezii na „rodinném večeru“, který představil dílo tří generací – Sylvina otce, významného filozofa Josefa Ludvíka Fischera, její sestru, básnířku Violu Fischerovou, ostatně letos si připomínáme 10 let od jejího úmrtí, a její dvou dětí Ester a Martina.

Punkový večer a závěrečná noc - Monika Načevá a další

V sobotu jste se mohli těšit na pořad oslavující punk. V rámci pořadu se představili mimo jiné Jan Haubert, český básník, spisovatel, textař a zpěvák kapely Visací zámek, Pavla Slabá spoluzakladatelka rockových skupin 80. let Dybbuk a Zuby nehty a hudební publicista Petr Slabý. A v neděli, na závěr, zájemce virtuálně pražskou periferií provedl Vít Janota. Rovněž se představí známá herečka a zpěvačka Monika Načeva a básnířky Marie Šťastná, Jitka N. Srbová a spoluzakladatelka festivalu Den poezie, Renata Bulvová.

Ilustrační foto.
Potěšte se koncertem Společného orchestru hráčů České filharmonie a žáků ZUŠ

Učitelé jsou hrdinové

Pořadatelé festivalu velmi oceňují všechny regionální organizátory po celé republice, kterým se podařilo udržet tradiční účast. Velké poděkování zaslouží především učitelé, kteří se vyrovnávají s neustále se měnící situací a spoustou práce navíc.

„Učitelé jsou hrdinové,“ řekla jedna z organizátorek festivalu Bernie Higgins, „byla jsem ohromena účastí škol na festivalu. Školy z celé republiky,  například v Kostomlatech nad Labem, Ivančicích nebo Ostravě-Hrabůvce si i přes nepříznivou situaci připravily skvělé literární on-line programy a za to jim patří velký dík a především veliká poklona.” I knihovny a muzea se svými online aktivitami do festivalu zapojily, například ve Šlapnici nebo Baška-Hodoňovice.

Odezva na on-line program festival je značná. Vzhledem k trvajícímu nouzovému stavu se pořadatelé i po skončení festivalu rozhodli pokračovat v projektu #basnenapustyostrov. Tento project spojuje oblíbené básně do jednoho velkého povzbudivého celku. Více informací na stránce ZDE. 

Bernie Higgins