Společnost, která zprostředkovává pronájem ubytování, zrenovovala v Severní Kalifornii objekt, ve kterém se odehrálo finále jednoho z nejkultovnějších horrorových filmů devadesátých let – Vřískot (v originále Scream). Nejen že dům vypadá přesně jako v roce 1996 – sama celá čtvrť má nádech přesně tohoto žánru: luxusní vilová čtvrť, ve které se teenage party zvrhne ve vraždu.

Daniel Craig se loučí důstojně a s emocemi
Není čas na cynismus. James Bond čelí emocím

„Máte rádi horory? Pokud je vaše odpověď ano, jste zváni si na vlastní kůži vyzkoušet, zda přežijete ultimátní halloweenský pobyt,“ láká hosty na svých stránkách společnost Airbnb na pobyt v luxusního objektu.

Možná přijde i…

Fasádě domu dominuje vitráž z barevného skla, na které je vrah s maskou vřískajícího ducha vyobrazen. Nenechá tak hostům zapomenout, kde se skutečně rozhodli své prázdniny strávit. Současně však Airbnb neupřesňuje, zda se tato postava neobjeví v domě i v průběhu pobytu.

Zdroj: Youtube

Návštěvníky v domě uvítá virtuální šerif Dewey Riley, kterého pro tuto příležitost ztvárnil původní představitel této filmové postavy, David Arquette. Jednou z možných aktivit je například maraton všech dílů filmu Vřískot na VHS kazetách. Podle Airbnb je rovněž možné postavě maskovaného vraha zavolat. Podle filmu má však tato postava ve zvyku volat první, hosté tak mohou očekávat, že se v noci ozve sám.

Zájemci si tento pobyt mohou rezervovat na jednu noc o prodlouženém třídenním víkendu na konci října, kdy Američané slaví Halloween, tedy svátek zesnulých. K dispozici je k přespání jeden pokoj pro čtyři osoby.

O pobyt však zájemci pravděpodobně svedou velký boj, rezervace začínají 12. října ve 13 hodin východního času v USA, tedy v 19 hodin středoevropského času. Navíc Airbnb pobyt nabízí za pouhých pět dolarů na noc, a to údajně z důvodu „pocty nadcházejícímu dílu Vřískotu,“ který vejde do kin v lednu 2022.

Zásadní horrorový počin

Tento zážitkový pobyt nabízí společnost Airbnb rovněž nedlouho před pětadvacátým výročím od premiéry originálního snímku Vřískot. Jeden z nejlepších a nejzásadnějších horrorů devadesátých let režiséra Wese Cravena si diváky získal zejména díky nadsázce, satiře, černému humoru a množství klišé, která byla tolik zpopularizovaná ve filmech jako Halloween (1978), Pátek třináctého (1980) či Noční můra v Elm Street (1984).

Unikátní je také postoj teenagerů, kteří jsou si v ději filmu vědomi existence horrových filmů, ve kterých se klišé vyskytují, a dokonce o nich diskutují. V té době, několik let po kultovním snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction, bylo žhavou novinkou ve snímcích odkazovat na svůj vlastní žánr. Vřískot se však až dodnes považuje za zásadní – povýšil žánr teenagerské „vyvražďovačky“ na samostatné téma.

Jasna Đuričić (vpravo) v hlavní roli
Masakr ve Srebrenici vešel do dějin. Nyní se vrací na filmovém plátně

Snímek byl inspirován skutečnou událostí. Sériový vrah známý jako Rozparovač z Gainesville zavraždil koncem srpna 1990 na Floridě pět studentů během čtyřech dnů. Celkem se přiznal k osmi vraždám a byl odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán v roce 2006.

Ve snímku zazářily mladé hollywoodské hvězdy jako Neve Campbellová, Courtney Coxová, David Arquette či Drew Barrymoreová. Ve filmové databázi IMDB.com má hodnocení 7,3/10, na Rotten Tomatoes si vysloužil 79 % a na českém serveru ČSFD.cz obdržel 75 %. Film byl rovněž úspěšně zparodován v prvním díle satirické komediální série Děsnej biják (Scary movie) z roku 2000.