„Na Bradlo jezdíme rádi. Z Uničova je to kousek. Dnes nás trochu zaskočilo, kolik je tu lidí. Z Lipinky jsme šli sami a tady na vyhlídce je plno,“ usmívala se paní Ludmila z Uničova.

Za příběhy slavných vil
Architektonické skvosty mezi námi. Poznejte příběhy slavných vil

Na nejvyšší horu Úsovské vrchoviny se vydala s manželem a desetiletým vnukem. „Sedí pořád u počítače, buďto se učí nebo hraje. Musí taky na vzduch,“ poznamenali prarodiče.

Na vrchol po poledni mířily rodiny s dětmi i party mladých výletníků. „Jsme ze Zlína. Vzal nás sem kamarád a až na tu horší viditelnost je to super místo,“ hodnotil pohled z vyhlídky na skále dvacetiletý Michal.

Dvě sochy čerta 

Cestou turisté míjeli nespočet roztroušených balvanů a bloků bílé, velmi pevné horniny. Jde o kvarcit původem z devonu, který tvoří hřbet Bradla. Na vrcholu pak vystupují unikátní přeměněné křemenné slepence.

Ilustrační snímek
Sezona v Krušných horách je ohrožená. Z hotelů a penzionů se odhlašují hosté

Na vyhledávaném kopci na pomezí Olomoucka a Šumperska se nacházejí dvě sochy čerta. Jedna stojí u rozcestníku, menší ďábel pak číhá až na skalním masivu. Jde o připomínku místní pověsti o lakomém sedlákovi, jenž upsal duši čertovi, aby se snadno dostal k penězům.

Vyhlídka na kopci nad Lipinkou a Novou Hradečnou při příznivém počasí nabízí atraktivní pohledy na hanáckou krajinu i Jeseníky.