Nejsou lidi, hlásí firmy. Jen řemeslníků a opravářů shánějí přes úřady práce 63 tisíc.

Zdroj: Aleš Vojíř

Problémy se nevyhýbají ani stavebnictví, firmy pátrají především po zednících. Na přelomu roku ale chybělo i devět stovek instalatérů a potrubářů, pět stovek obkladačů a podlahářů či stovka malířů pokojů.

Řemeslnící došliZdroj: Aleš Vojíř

Deník se proto rozhodl podívat na to, jak dlouho budou Češi, Moravané a Slezané čekat, pokud se rozhodnou pro stavební úpravu v bytě či domě. A zvolil jednu z nejčastějších: rekonstrukci koupelny.

Z dat serveru NejŘemeslníci.cz vyplývá, že zakázka na rekonstrukci koupelny potrvá v průměru 104 dnů. Jedná se o dobu od okamžiku, kdy zákazník začne shánět řemeslníky (podá poptávku), až po chvíli, kdy se bude moci v nové koupelně osprchovat.

Kolik peněz si mají lidé na takovou rekonstrukci vyhradit? Na základě více než sedmi tisíc realizovaných zakázek z posledních třech let to bude zhruba 79 tisíc korun. Samozřejmě ale bude hodně záležet na tom, co vše budou rekonstruovat.

Zdroj: Aleš Vojíř

A tak třeba výměna vany za sprchový kout se dá podle provozovatelů serveru pořídit i za 22 tisíc korun, rekonstrukce koupelny v paneláku za 66 tisíc, kompletní rekonstrukce koupelny za 128 tisíc.
Nicméně se jedná se o částky pouze orientační, neb cenové rozmezí obkladaček či jednotlivých baterií a van je obrovské.

„Sehnat opravdu dobrého řemeslníka na nejrůznější opravy doma nebo na chalupě nebývá obvykle snadnou záležitostí,“ komentuje data serveru Petr Syřiště, manažer značky Velkopopovický Kozel. Jeho pivovar se proto spojil s portálem NejŘemeslníci.cz, jelikož dle něj „umožňuje vybrat si skutečné mistry svého řemesla“. A nejlepší fachmany chce odměňovat pivem.