Podvodníci oprášili starý trik, který citelně postihl řadu občanů nejvíce před dvěma roky. Do „módy“ se kromě fiktivního vracení přeplatků za elektřinu či vodu, údajné dopravní nehody příbuzného, jenž potřebuje peníze na opravu auta, nebo dalších záminek, jak se dostat především seniorům do domácnosti, vrací výhra v soutěži s čokoládovou hvězdou.
„Oficiální tým Orion je složen z několika členů. Vždy je v jeho čele moderátor, kterého lze každodenně po dobu soutěže sledovat v televizi. Tím nejdůležitějším znakem je, že pracovníci týmu Orion v žádném případě nepředávají ani nepožadují po soutěžících peníze v hotovosti,“ varovala před podvodníky Zuzana Pidrmanová z policejního prezidia. Letošní soutěž skončí 28. března a hlavním znakem legálního týmu je, kromě reklamního vozidla, fakt, že případného výherce osloví zásadně v pracovních dnech mezi 17. a 21. hodinou.
Společné upozornění policie a organizátora vychází ze zkušenosti z minulých let. „Při rozpracování podvodů a krádeží, páchaných zejména na starších osobách, bylo zjištěno, že v rámci první vlny Hvězdné soutěže Orion v roce 2003 po celé České republice jezdily osoby, které se v domácnostech s vylepenou čtyřcípou Orion hvězdou v okně představovaly jako zástupci soutěže a podvodným chování vylákaly od poškozených osob peníze, nebo po vstoupení do bytu okrádaly jejich majitele o finanční hotovost a cenné předměty,“ upřesnila republiková policejní koordinátorka prevence.
Majetkovou trestnou činnost páchaly obvykle vícečlenné skupiny osob a to i v době po skončení soutěže. I když se první kolo soutěže realizované společností Nestlé Česko uskutečnilo v roce 2003, největší nárůst podvodného chování se znaky této soutěže zaznamenala policie v roce 2006.
„Všechny soutěžící, kteří se do akce v letošním roce zapojují, proto vyzýváme, aby si pečlivě prostudovali pravidla Orion Hvězdné soutěže, a na jiné podobné nabídky nereagovali. V případě, že se s podvodným týmem setkají, je potřeba jeho výskyt ihned ohlásit policii na linku 158,“ dodala Zuzana Pidrmanová s tím, že na možnost podvodu je potřeba upozornit především starší členy rodiny.