Opoziční politik si nemohl před letošními volbami přát lepší výchozí situaci. Andrej Babiš je ve střetu zájmů, který potvrdila i čerstvě zamítnutá žádost na proplacení evropské dotace pro firmu Fatra z holdingu Agrofert.

Stát zastoupený ministerstvem průmyslu a obchodu se chce soudit. Andrej Babiš žádá o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Když mu státní zástupce vyhoví, bude to vypadat jako protekce.

Kateřina Perknerová
Ústecké výzvy

Pokud ho požene k soudu, bude kandidovat coby obžalovaný premiér. A nejen lidé, kteří malují bílé kříže na dlažbu, viní Andreje Babiše z nezvládnutí covidové pandemie a 30 tisíc jejích obětí. S takovým soupeřem přece nelze prohrát. V Česku je opak pravdou.

Když se rivalové šéfa hnutí ANO podívají na fotky z náměstí, ulic a zoo, kde rozdává úsměvy, podpisy a svoji novou knihu, musejí být v hluboké depresi. Nezáleží totiž na tom, co Babiš říká nebo píše, ale jak na lidi působí. A zdá se, že stále jako manažer, který si ví rady, nekrade a skutečně zařídí nízké daně, vysoké důchody a bezpečnou zemi.

A zatímco premiér si díky svému špičkovému týmu užívá svou road show, Piráti se začali hádat, kdo může za jejich zpackanou kampaň. Prý se jim už kdekdo směje, a proto by měl vedoucí mediálního odboru, poslanec Mikuláš Ferjenčík odstoupit. Na diskusním fóru strany to napsal šéf zastupitelského klubu Piráti a nezávislí na Praze 4 Adam Jaroš.

Kateřina Perknerová
Vysoká hra nepatriotů

Pakliže voliči něco nesnášejí víc než neumětelství a směšnost, jsou to vnitrostranické hádky. Je zajisté nepochopitelné, že jarní favorit voleb si nenajal profesionální marketéry, ale vzájemným osočováním dva měsíce přede dnem D to vskutku nenapraví.

Těžit z toho může trojkoalice Spolu, kde se hlavně ODS a KDU-ČSL můžou opřít o ideové pilíře, aniž by musely populisticky mlžit a nevědět, čí jsou. Bohužel právě to teď postihlo Piráty, kteří tápou, kam vlastně patří.