„Má vlast cestami proměn je národní putovní výstava s tradicí od roku 2009, kterou ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, a přináší svědectví o úctě k domovu a odpovědné péči o svůj kraj," vysvětlila v úvodu starostka Soutic Alena Exnerová.

V roce 2014 získaly Soutice Zlatou cihlu za zdařilou rekonstrukci kontribučního špýcharu na muzeum tradic. To byl ostatně také jeden z hlavních důvodů, kvůli kterému obec právě tuto stavbu přihlásila do putovní výstavy, která se každoročně zahajuje na pražském Vyšehradě. Zde zůstává ještě jeden měsíc a poté 11 měsíců, vcelku nebo v menších kolekcích putuje po celé České republice. Zájemci se s ní mohou setkat na veřejných prostranstvích v obcích a městech, v knihovnách a na nádražích.

„Byla i u nás a to u příležitosti otevření pobočky České pošty Partner, což bylo v říjnu loňského roku," poznamenala starostka Soutic.

V průběhu výstavy, kdy vždy od začátku května předešlého roku do konce dubna roku následujícího putuje po nejrůznějších místech naší republiky, mohou lidé dávat prostřednictvím internetu své hlasy, podle nich nejzajímavější rekonstrukci, přestavbě či opravě nějaké památky nebo jiné stavby.

„V projektu jde o to, že každý jednotlivý vystavovatel má místo či objekt v obci, který byl dlouhá léta zanedbaný, zchátralý, a on to opravil a zpřístupnil veřejnosti. A o to v této soutěži jde," zdůraznila projektová manažerka Eva Vrzalová, která spolupracuje na nejrůznějších projektech k zvelebování Soutic.

Zatímco v loňském roce se do soutěžního klání přihlásilo 99 proměn, v letošním, již osmém ročníku je přihlášeno 112 proměn.

Kromě „zlata" se mohou Soutice pochlubit i Cenou odborné poroty. Tu Eva Vrzalová, coby odbornice vnímá jako nesmírně cenné ocenění. Podle jejích slov sedí v porotě architekti velkých jmen, kteří ocenili citlivost s jakou byl špýchar zrenovovaný.

„Byla tam zachována řada dobových prvků a dědictví našich předků," vysvětlila projektová manažerka.

Na druhou misku vah pak staví Alena Exnerová Cenu osobnosti. Bere ji jako hřejivé ocenění její čtyřiadvacetileté práce na postu starostky Soutic a motivaci k dalším proměnám ve své obci. Vše ještě umocňuje skutečnost, že diplom převzala soutická starostka z rukou profesora Jana Pirka (významný český kardiochirurg, přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu), a navíc od něho dostala kamenné srdce, které je symbolem při zahajování výstavy Má vlast cestami proměn.

„Kamenné srdce dostávají jednotlivé kraje pouze na jeden rok, kdy drží záštitu nad celou výstavou. Pak je musí odevzdat. Já mám ale od pana profesora srdce, které bude už navždy moje," pochlubila se Alena Exnerová.

Radost mají i soutické ženy, které na výstavu na pražském Vyšehradě, kde Soutice zastupovaly Středočeský kraj napekly spoustu koláčů, vdolků, bábovek nebo škvarkových placek s mákem, a za to dostaly knihu s věnováním za Nejlepší koláčky na Vyšehradě v roce 2016.

„Ještě jsme udělaly jednohubky a ty posypaly bylinkami z naší obecní bylinkové zahrádky," doplnila starostka obce, která už nyní plánuje další proměny.

Například rekonstrukci návsi v Černýši, kde je nádherná zvonička a železný kříž s Ježíšem v životní velikosti, dále obnovu umrlčí cesty od křížku u Kalné ke křížku u Soutic, či přebudování nevzhledné studny v centru obce na kašnu.

„Ještě bych chtěla zmínit dvě dobré duše putovní výstavy Má vlast cestami proměn Drahomíru Kolmanovou a Annu Pavlíkovou Kutějovou, které podávají pomocnou ruku všem těm, kteří se chtějí na výstavu přihlásit, věnují jí spoustu svého i volného času a neustále šíří pozitivní náladu," dodala Alena Exnerová.