Situaci zhoršila už loni odstoupení řady zastupitelů z postů oddávajících. Posledním z nich byl na konci března Jaroslav Duras. Jeho žádost projednalo a nakonec i odsouhlasilo zastupitelstvo. „Když oddávající sám sebe dojímá, je potřeba s tím skončit,“ odůvodnil svou žádost Duras.

Jenže personální nedostatečnost svatebních týmů zhoršuje také situace na matrice. „Máme v poslední době problém obsazovat obřady bohužel i ze strany matrikářek,“ potvrdila při poslední veřejné schůzi zastupitelstva tajemnice Městského úřadu Benešova Miluše Stibůrková. „Dvě matrikářky budou dlouhodobě až do září mimo úřad a to je opravdu velký problém,“ doplnila.

Ilustrační foto
Počet manželských smluv se zvětšuje

Zhoršení stavu nahrává také to, že Benešov umožňuje snoubencům uzavřít manželství i na některých dříve neobvyklých nebo dokonce nemyslitelných místech. To dlouhodobě podporovali i sami zastupitelé. Jenže situace se začíná vymykat z kontroly. „Těchto míst stále přibývá,“ připomněla zastupitelům tajemnice městského úřadu. „Společnosti, které na svatebních obřadech poměrně dost vydělávají, chtějí, abychom svatby organizovali i v týdnu mimo radnici. Nejčastěji ve středu a ve čtvrtek,“ uvedla tajemnice Miluše Stibůrková.

Tíživou situaci se už loni snažila rada města řešit tím, že zredukovala tři oddávající týmy na dva. Ani to ale nepomohlo. Proto se tajemnice městského úřadu obrátila při schůzi na zastupitele s otázkou, jak stav v Benešově řešit. Napověděla dokonce, že by bylo možné například vyškrtnout obřady ve všední dny na místě jiném, než na radnici, nebo oddávat o víkendu pouze jediným týmem.

Na zastupitelstvu se k jejím připomínkám nevyjádřil žádný z politiků. Proto tajemnice bude s návrhem řešení čekat až do okamžiku, než jí zastupitelé prostřednictvím mailu sdělí svůj názor. Neuvolnění zastupitelé za práci pro město berou odměnu 909 korun za měsíc a za každý obřad pak pobírají odměnu 200 korunu.

Ilustrační foto.
Vypalování travnatých porostů zákon zakazuje