Jenže i na ulicích se dodržování zákona kontroluje. „Zatím jsme ale žádné pokuty nevydali,“ prozradil velitel benešovské městské policie Radek Stulík. Pokuty totiž mohou lidé dostat i za odhození nedopalku.

Ani ve Vlašimi nemuseli kuřáci platit za pochybení na ulici. „Stejně se ale bojím, abych nedostala pokutu. Už ani nevím, kde kouřit můžu, a kde ne,“ svěřila se Lenka Drkolová.

Zákaz kouření stále platí jak v restauračních zařízeních, tak v zoologických zahradách, na hřištích a sportovištích, v nemocničních areálech, v zařízeních pro děti, v prostorách veřejné dopravy, tedy i na nádražích a na letištích. Kuřáci si také nezapálí ve vnitřních prostorech při kulturních akcích.

Letošní ročník hudebního festivalu zahájí slavnostní fanfáry v Benešově.
Podzimní svátek hudby navštíví špičkoví umělci



I vlašimští strážníci kontrolují, zda je zákon dodržován, a to nejčastěji právě před základními školami. „Také častěji kontrolujeme situaci na vlašimském nádraží. Obdrželi jsme totiž informaci od obyvatelky, že zde lidé kouří. Pokuty jsme ale zatím nedávali,“ doplnil velitel vlašimských strážníků Václav Fejtek.

Také Krajská hygienická stanice nemusela zatím rozdávat na Benešovsku pokuty.

Hygienici se jen museli zabývat provozovnou, na které chyběl text o zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. „Porušení bylo řešeno napomenutím,“ doplnila Dana Šalamunová, tisková mluvčí KHS Středočeského kraje.

Krajská hygiena ale také přijala jednu stížnost v souvislosti s protikuřáckým zákonem. „Pracovníci hygieny v okrese Benešov přijali jeden podnět od veřejnosti. Při následné kontrole však nebylo porušování protikuřáckého zákona potvrzeno,“ dokončila Dana Šalamunová.

Ilustrační foto
Plochodrážníci jedou o titul