Projekt je realizovaný prostřednictvím Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„Cílem projektu Muzea Říčany je probudit zájem žáků druhého stupně základních škol ve Středočeském kraji o tradiční řemeslné obory a motivovat je k jejich studiu. S podporou Evropské unie mají tito žáci možnost seznámit se praktickou formou s více obory, a to díky různorodým řemeslným dílnám či exkurzím u řemeslníků a ve firmách," uvedl Jiří Bažant, manažer pořádající agentury s tím, že žáci se seznamují s technikami od začátku do konce.

Tedy například od vlastnoručního umletí obilí až po upečení kváskového chleba ve venkovní peci. Jedná se o tradiční a atraktivní obory, které ale v poslední době zažívají čím dál větší úpadek.

„Zjistil jsem, že mi to se dřevem fakt jde a že mě to baví", prozradil Filip Kubát z osmého ročníku říčanské základní školy, který se v rámci projektu zúčastnil dopolední řemeslné dílny pod vedením uměleckého řezbáře a dokonce si vyrobil vlastní baseballovou pálku.

Na partnerských školách se díky projektu dostalo pracovní vyučování do středu zájmu nejen učitelů tohoto předmětu, ale i ředitelů škol, kteří zjistili, že investicí do vybavení školních dílen a do specifického vzdělávání pedagogů mohou přispět k profilaci a rozvoji nadaných žáků.