Ježky v přírodě ohrožuje především doprava. Pod koly aut jich ročně zahynou stovky, ba tisíce. Dále je zraňují právě sekačky, křovinořezy anebo psi. Ježka bez čumáku, tentokrát pokousaného psem, ve Vlašimi již kdysi léčili. Bohužel však přišel o větší část čelisti a nebylo ho možné již zachránit. Dále ježky ohrožuje například trávení slimáků pomocí pesticidů anebo pálení trávy a starých hromad větví, ve kterých si hledají úkryt.

„Tento ježek by bez pomoci lidí zřejmě uhynul. Díky léčbě, na kterou reaguje dobře, to vypadá, že se ho povede zachránit. Zjevně ale i pak bude složitěji přijímat potravu a především bude mít problémy s jejím hledáním a lovem. Proto už u nás zůstane, a když se léčba povede, přestěhujeme ho do ParaZOO,“ doplnil Petr Švingr.

Louňovická partička se svými jednostopými stroji vyjela do italských Dolomit.
OBRAZEM: Na Jawách vyrazili do italských Dolomit

Pomáhat ježkům může každý z nás. Třeba jen větší obezřetností při řízení, při práci v zahradě a dodržováním bezpečnějších postupů. Před sečením například můžeme trávník projít a prohlédnout, či z něj zvířata rovnou odplašit. Při pálení starých větví zas zakládáme oheň na novém místě a větve z hromady na něj překládáme. Navíc ježkům můžeme pomoci úmyslným zakládáním hromad větví a podobných úkrytů, zřízením napajedla, zprůchodněním zahrady vhodným oplocením anebo vhodnějším uspořádáním osazení zahrady.

„Na podzim přijímáme také ježky s nedostatečnou váhou pro přezimování, ale to už patří mezi přirozené příčiny ohrožení, stejně jako predace výry a liškami, které nejsou spojovány s lidskou činností,“ dokončil Petr Švingr.

Tak podobně, ale s novým povrchem vozovky, bude Benešovská ulice vypadat už na konci září.
FOTO: Uzavírka v Týnci skončila, chystá se další